Η Ελλάδα ξεπερνά τη Βρετανία σε παράνομες αφίξεις μεταναστών – Αριθμοί-ρεκόρ στο Αιγαίο και τη Μάγχη

Η Ελλάδα καταγράφει μια ακόμη "πρωτιά" στις παράνομες αφίξεις μεταναστών, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βρετανία, η οποία θεωρείται βασικός προορισμός για μετανάστες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 25.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις βρετανικές ακτές διασχίζοντας τη Μάγχη με αυτοσχέδια σκάφη από τις αρχές του 2024. Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, 1.400 άτομα έφυγαν από τη Γαλλία και πέρασαν στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αφίξεων στις 25.052 από τον Ιανουάριο.

Παρότι ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, είναι μειωμένος κατά 21% συγκριτικά με το 2022, όταν είχαν καταγραφεί 45.000 αφίξεις μέσω της Μάγχης.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Σύμφωνα με τη FRONTEX, από τις αρχές του 2024, περίπου 35.000 αλλοδαποί, κυρίως μουσουλμάνοι, έχουν περάσει παράνομα στη χώρα, κυρίως μέσω του Αιγαίου και του Έβρου.

Αυτός ο αριθμός αφορά μόνο τις επίσημα καταγεγραμμένες αφίξεις, καθώς οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Πολλοί από τους μετανάστες είτε εντοπίζονται από τις λιμενικές αρχές είτε εισέρχονται μέσω χερσαίων συνόρων δηλώνοντας την παρουσία τους.


 
Top