Η σοφία των Αρχαίων Ελλήνων, όπως αποδεικνύεται ξανά και ξανά μέσα από τα έργα τους, παραμένει διαχρονική και άκρως επίκαιρη. Ο Αριστοτέλης, ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους της αρχαιότητας, διατύπωσε σκέψεις που μοιάζουν σχεδόν προφητικές για τη σημερινή εποχή. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αποφθέγματά του αφορά την τυραννία και τη σχέση της με την οικονομική κατάσταση των πολιτών:

«Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος και αφετέρου για να είναι απασχολημένοι... οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά…»

Αυτή η παρατήρηση του Αριστοτέλη φανερώνει την κατανόηση του για τους μηχανισμούς εξουσίας και καταπίεσης, κάτι που είναι εξαιρετικά σχετικό με τις σύγχρονες κοινωνίες και πολιτικές. Η άποψή του ότι η φτώχεια και η απασχόληση των πολιτών μέσω βαρών και φόρων εξυπηρετούν τη διατήρηση της εξουσίας μιας τυραννίας μας δίνει πολύτιμα μαθήματα για την κατανόηση της σχέσης εξουσίας και κοινωνίας σήμερα.

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα αναγνωρίζει τον Αριστοτέλη ως τον πρώτο αληθινό επιστήμονα στην ιστορία, έναν άνθρωπο του οποίου η κληρονομιά έχει διαμορφώσει την επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη για αιώνες. Ως διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης είχε πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες που του επέτρεψαν να δημιουργήσει μια τεράστια βιβλιοθήκη στο Λύκειο της Αθήνας, προωθώντας την παραγωγή και τη διατήρηση των έργων του.

Παρότι αρχικά επηρεάστηκε βαθιά από τις ιδέες του δασκάλου του, Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης ακολούθησε τη δική του πορεία, επικεντρωμένος στις εμπειρικές μελέτες και τη λογική. Η συνεισφορά του στη φιλοσοφία και την επιστήμη τον καθιστά μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην παγκόσμια ιστορία, μαζί με τον Πλάτωνα και τον Μέγα Αλέξανδρο, που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών.

 
Top