Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να είναι έτοιμος να επιτρέψει στην Ουκρανία να προχωρήσει σε επιθέσεις βάθους στο ρωσικό έδαφος, εφόσον τα όπλα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ευρωπαϊκούς συμμάχους και όχι από αμερικανικές πηγές. Αυτή η πληροφορία προέρχεται από τον Ιταλό στοχαστή και συγγραφέα Andrea Marcigliano, ο οποίος την αναφέρει στον ιστότοπο Electomagazine.

Η είδηση, που φέρεται να έχει επαληθευτεί από τους New York Times, προκαλεί σημαντική ανησυχία. Σύμφωνα με τον Marcigliano, μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς μια επίθεση σε βάθος ρωσικού εδάφους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντίποινα από τη Ρωσία, ενδεχομένως διευρύνοντας τη σύγκρουση πέρα από τα σημερινά όρια.

Ο Marcigliano υποστηρίζει ότι, αν και η στρατηγική αυτή φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, υπάρχει κίνδυνος η αντίδραση της Μόσχας να οδηγήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση. Πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως να μην είναι σε θέση να αποτρέψει την κλιμάκωση, οδηγώντας ενδεχομένως στην επικράτηση της στρατιωτικής πτέρυγας του Κρεμλίνου, η οποία θεωρεί την αντιπαράθεση με τη Δύση ως αναπόφευκτη.

Ο Marcigliano επίσης αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την ενίσχυση της σύγκρουσης με την Ουκρανία, δημιουργώντας συνθήκες που θα δυσκολέψουν έναν ενδεχόμενο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τον πόλεμο. Σημειώνει ότι, ενώ η Ουάσινγκτον επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά όπλα για επιθέσεις σε βάθος ρωσικού εδάφους, τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Αυτό, κατά τον Marcigliano, αναδεικνύει την περιορισμένη ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών ηγεσιών, οι οποίες φαίνεται να ακολουθούν την πολιτική των ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και φαίνονται αποφασισμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ενδέχεται να λειτουργούν ως «μαριονέτες» υπό την επίδραση της αμερικανικής πολιτικής. Σημειώνει την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία υπέβαλε μια πρόταση ειρηνικής λύσης για τον πόλεμο, η οποία απορρίφθηκε από το ΝΑΤΟ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Συνολικά, το άρθρο του Marcigliano τονίζει ότι η κατεύθυνση της σύγκρουσης εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας και τις στρατηγικές επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η τελική έκβαση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον συγγραφέα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ρωσίας να περιορίσει τις φιλοπόλεμες τάσεις όσο περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

 
Top