Ο άγριος ξυλοδαρμός μιας 14χρονης στη Γλυφάδα έχει προκαλέσει έντονο σοκ και αντιδράσεις, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας των αρχών. Παράλληλα, η κατάσταση κλιμακώνεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου κυκλοφορούν βίντεο και αναρτήσεις με επιθετικά σχόλια, κυρίως από ανηλίκους, που στοχοποιούν τους φερόμενους ως δράστες.

Στο TikTok, αναρτώνται μαζικά βίντεο που αποκαλύπτουν τα προφίλ των μαθητών που εμπλέκονται στο περιστατικό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από απειλές και υβριστικά σχόλια. Εκφράσεις όπως «Αυτή έστειλε τη 14χρονη στο νοσοκομείο από ζήλια» και «Πώς νιώθεις που σε ψάχνει όλη η Ελλάδα;» αντικατοπτρίζουν την οργή του κόσμου. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να δημοσιεύουν ακόμη και προσωπικά στοιχεία, όπως διευθύνσεις κατοικίας, καλώντας τους άλλους να αναλάβουν δράση με απειλές βίας.

Οι διαδικτυακές απειλές δεν περιορίζονται σε λεκτικές επιθέσεις, καθώς σε πολλές αναρτήσεις ζητείται «μπλοκάρισμα» και αναφορά των προφίλ των φερόμενων δραστών. Η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τη σωματική ασφάλεια των εμπλεκόμενων ατόμων, καθώς τα σχόλια περιλαμβάνουν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει τις αρχές, που προσανατολίζονται σε αυστηρές ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή τόσο για τους μαθητές που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό όσο και για τους γονείς τους, οι οποίοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και αυστηρές κυρώσεις για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.


Αποτροπιασμό και έντονη ανησυχία προκαλούν τα μηνύματα και τα ηχητικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα. Οι ανήλικοι που συμμετείχαν στην επίθεση φαίνεται να αντάλλαξαν μηνύματα μέσω ομαδικής συνομιλίας, στα οποία όχι μόνο δεν εκφράζουν μεταμέλεια, αλλά δείχνουν να απολαμβάνουν τη βία που άσκησαν.

Σε ένα από τα μηνύματα, μια από τις κοπέλες που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό έγραψε: «Σήμερα θα την ξαναδείρουμε αν τη βρούμε. Και δεν ήμουν μόνη, υπήρχε και γκρουπ. Και να σας πω κάτι, το ευχαριστήθηκα. Και καλά της κάναμε». Η κυνικότητα αυτής της δήλωσης προκαλεί σοκ, ενώ οι φίλοι της απάντησαν με ανάλογο ύφος, προτρέποντάς την σε περαιτέρω βία: «Να σε πλακώσουμε, να σε κάνουμε όπως αυτή».

Ακόμα πιο σοκαριστικά είναι τα ηχητικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω TikTok, στα οποία ακούγεται μία από τις δράστριες να λέει: «Θα πάμε να τη δείρουμε, να πεθάνει. Να πείτε συλλυπητήρια στους γονείς της από τώρα γιατί θα είναι πολύ αργά. Περιμένετε την κηδεία της, έχει ήδη πεθάνει». Αυτές οι απειλές εντείνουν την ανησυχία για την ψυχική κατάσταση των ανηλίκων που εμπλέκονται στο περιστατικό και αναδεικνύουν το πόσο βαθιά μπορεί να ριζώσει η βία και το μίσος στις νεαρές ηλικίες.


Το προφίλ ενός από τα άτομα που κατηγορούνται έχει ήδη διαγραφεί από το TikTok, αλλά η προσπάθεια εντοπισμού των υπόλοιπων εμπλεκόμενων συνεχίζεται.

Οι ανήλικοι χρήστες έχουν επιδοθεί σε ένα είδος «διαδικτυακού πολέμου», στοχεύοντας στον εντοπισμό όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο περιστατικό.

Σε σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις αυτές, ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να δημοσιεύουν τη φερόμενη διεύθυνση ενός από τα εμπλεκόμενα άτομα και να καλούν σε πράξεις βίας, όπως λιντσάρισμα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η 16χρονη που ταυτοποιήθηκε ως το άτομο που έφερε τα πιο βίαια χτυπήματα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφορεί στο TikTok, δεν έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις στις Αρχές. Η διαδικασία συλλογής καταθέσεων από όσους εμπλέκονται στο περιστατικό παραμένει ανοιχτή.

Έρχονται ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή για ταραξίες μαθητές και τους γονείς τους

Σε αλλαγή του ποινικού κώδικα προσανατολίζεται η κυβέρνηση φέρνοντας ακόμη πιο αυστηρές ποινές σε μαθητές – ανηλίκους μετά την έκρηξη κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται αυστηρά μέτρα για ταραξίες – μαθητές, αλλά και τους γονείς τους. Αυτό θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα ισχυροποίησης των μέτρων με στόχο τη μείωση των περιστατικών βίας στα σχολεία.

Στο ζήτημα εμπλέκονται αρκετά υπουργεία, αλλά και οι αστυνομικές αρχές. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα ληφθούν μέτρα και σε νομικό επίπεδο και θα γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι ποινές για ανήλικους που έχουν παραβατική συμπεριφορά στα σχολεία.

Μάλιστα, τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους θα αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινές προφυλάκισης χωρίς αναστολή.

Η αναφορά στα «δύο κομβικά σημεία» που θα διευκολύνουν την προφυλάκιση ανηλίκων χωρίς αναστολή, αντανακλά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με εγκληματικές πράξεις από παιδιά και εφήβους. Οι περιπτώσεις όπως αυτή του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα, αλλά και οι εμπρησμοί που συνέβησαν το καλοκαίρι, έχουν αναδείξει την ανάγκη για άμεσες και σκληρές ποινές.

Τα κομβικά αυτά σημεία αφορούν κυρίως:

Σοβαρές βίαιες πράξεις: Όταν ανήλικοι εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις όπως σωματική βία, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των θυμάτων, καθίσταται πιο εύκολη η απόφαση για την προφυλάκιση χωρίς αναστολή, ως μέτρο πρόληψης περαιτέρω βίας.

Υποτροπή ή συντονισμένη εγκληματική δράση: Η συμμετοχή σε οργανωμένα ή συντονισμένα περιστατικά βίας, όπως η περίπτωση των εμπρησμών, όπου υπήρχε συμμετοχή ανηλίκων, ενισχύει την ανάγκη για σκληρότερες ποινές. Όταν αποδεικνύεται ότι οι ανήλικοι δεν μετανιώνουν και είναι πιθανό να επαναλάβουν τα αδικήματα, η προφυλάκιση χωρίς αναστολή γίνεται πιο πιθανή.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ενώ παράλληλα αποτελεί μια προσπάθεια να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο από σοβαρές και επικίνδυνες συμπεριφορές.

Τα δύο κομβικά σημεία ως προς την προφυλάκιση χωρίς αναστολή, είναι:

  • η «οπλοκατοχή» μαθητή (σ.σ. ακόμη και κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι, σουγιάς), αλλά
  • και το εάν ο ανήλικος έχει καταφύγει κατ’ επανάληψη στη χρήση βίαιης συμπεριφοράς.



 
Top