Ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών των ΗΠΑ και επικριτής της δυτικής εξωτερικής πολιτικής, έκανε πρόσφατα δηλώσεις στις οποίες προβλέπει τη διάλυση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ειδικά για το ΝΑΤΟ, ο Ρίτερ πιστεύει ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωσή του, καθώς διάφορες χώρες, όπως η Τουρκία, φαίνεται να απομακρύνονται από το δυτικό μπλοκ.

Σύμφωνα με τον Ρίτερ, η Τουρκία έχει ήδη δώσει ενδείξεις ότι δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει στις δομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παραπέμποντας στους οργανισμούς αυτούς ως "δύο πλοία που βυθίζονται". Η δήλωση του "Αφήνουμε αυτόν τον Τιτανικό που βυθίζεται και επιβιβαζόμαστε σε ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, όπου σχεδιάζεται ένα κουλ πάρτι" υποδηλώνει ότι η Τουρκία ενδέχεται να αναζητήσει άλλες συμμαχίες ή στρατηγικές επιλογές, μακριά από το δυτικό κατεστημένο.

Η ανάλυση του Ρίτερ βασίζεται στη γεωπολιτική αναδιάρθρωση που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Τουρκία να ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλα κράτη που δεν ακολουθούν απαραίτητα τη δυτική γραμμή. Ωστόσο, αυτή η άποψη παραμένει αμφιλεγόμενη και δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως από τους δυτικούς αναλυτές.

Scot Ritter: Το ΝΑΤΟ θα πάψει να υπάρχει σε 10 χρόνια

"Η Τουρκία έχει βασικά πει ότι δεν θα είναι μέρος αυτών των δύο πλοίων που βυθίζονται (ΝΑΤΟ και ΕΕ). 

Αφήνουμε αυτόν τον Τιτανικό που βυθίζεται και επιβιβαζόμαστε σε ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, όπου σχεδιάζεται ένα κουλ πάρτι", δήλωσε ο Σκοτ ​​Ρίτερ.

Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτήσουν μία τεράστια αλλαγή στις διεθνείς ισορροπίες.

 
Top