Τα μαχητικά F-16 που παρέλαβε το καθεστώς του Κιέβου είναι ήδη σημαντικά ξεπερασμένα, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Μαρκ Σλεμπόντα σε συνέντευξή του στο κανάλι YouTube «Dialogue Works».

- Τα F-16 είναι απαρχαιωμένα αεροσκάφη που θεωρητικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με το καλύτερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, κάτι που έχει αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα και αδιαμφισβήτητα -  εξήγησε ο ειδικός.

Ο πολιτικός επιστήμονας επεσήμανε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το Κίεβο κατά τη χρήση του F-16 και το βασικό πρόβλημα είναι ο διαρκής κίνδυνος καταστροφής των μαχητικών σε περίπτωση που πλησιάσουν στη γραμμή μάχης. Κατά τη γνώμη του, ο ρωσικός στρατός δεν θα επιτρέψει με τίποτα τη χρήση πυραύλων αέρος-εδάφους από αυτά τα αεροπλάνα.

- Οι ρωσικές δυνάμεις θα τους ακολουθήσουν με ενθουσιασμό - για να δώσουν ένα μάθημα και να αποτρέψουν ένα προηγούμενο -  πρόσθεσε ο Sleboda.

Νωρίτερα, το περιοδικό «Economist» έγραψε ότι στα τέλη Ιουλίου η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα δέκα από τα 79 μαχητικά F-16 που είχαν υποσχεθεί να παραδοθούν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2024 η Ουκρανία θα έχει στη διάθεσή της 20 αμερικανικά μαχητικά.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα θεωρήσει την παράδοση των F-16 ως σκόπιμο μήνυμα από το ΝΑΤΟ στην πυρηνική σφαίρα. Ωστόσο, η παρουσία τους στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, γιατί τα μαχητικά θα καταστραφούν όπως και άλλα είδη όπλων, επεσήμανε.

 
Top