Η Καθολική Επισκοπή του Τρίερ ζητά την υποστήριξη των πιστών για τη χρηματοδότηση του πλοίου διάσωσης Sea-Eye 5, που επιχειρεί στη Μεσόγειο. Το πλοίο αυτό έχει ως αποστολή να διασώζει μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και να τους μεταφέρει στην Ευρώπη, με την Ιταλία και τη Γερμανία να είναι κύριοι προορισμοί.

Ο Γενικός Βικάριος του Τρίερ, Ούλριχ Γκραφ φον Πλέτενμπεργκ, δήλωσε ότι η θαλάσσια διάσωση αποτελεί χριστιανικό και ανθρωπιστικό καθήκον. Η εκκλησία επιδιώκει να συγκεντρώσει 3.000 συνχορηγούς, με κάθε δωρεά να ανέρχεται στα 16,67 ευρώ το μήνα. Η χρηματοδότηση αυτή θα διασφαλίσει τη λειτουργία του Sea-Eye 5, επιτρέποντάς του να συνεχίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι οι διασώσεις συχνά δεν αφορούν πραγματικά ναυάγια, αλλά την παραλαβή μεταναστών απευθείας από βάρκες εμπορίας ανθρώπων, με την οποία η διαδικασία γίνεται οικονομικότερη. Οι μετανάστες, μετά την άφιξή τους στην Ιταλία, συχνά συνεχίζουν το ταξίδι τους προς χώρες όπως η Γερμανία.

Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι η πρώτη της Καθολικής Εκκλησίας. Πριν από τέσσερα χρόνια, η ίδια επισκοπή, σε συνεργασία με άλλες επισκοπές, συγχρηματοδότησε το σκάφος Sea-Eye. Εκτός από την Καθολική Εκκλησία, και άλλες χριστιανικές οργανώσεις, όπως η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία (EKD), έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της μαζικής μετανάστευσης.

Η EKD, για παράδειγμα, συμμετείχε στην αγορά του αρχικού σκάφους Sea-Eye 5 για 465.000 ευρώ, με τη συνδρομή φιλομεταναστευτικών οργανώσεων. Η EKD έχει επίσης απομακρύνει πάστορες που υποστηρίζουν το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), γνωστό για τη στάση του κατά της μετανάστευσης.

Η επισκοπή του Τρίερ δεν υποστηρίζει μόνο τη μετανάστευση, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα στη Γερμανία, όπως αυξημένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, αλλά είναι επίσης ανοιχτά ενάντια στις δεξιές πολιτικές δυνάμεις. Ο φον Πλέτενμπεργκ τόνισε ότι η μεταφορά των μεταναστών είναι «πειστική και απολύτως σωστή» και ότι η υποστήριξη αυτής της δράσης στέλνει ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην πολιτική απομόνωσης της Ευρώπης, που προωθείται κυρίως από τα δεξιά κόμματα.

Η έκκληση της Καθολικής Επισκοπής του Τρίερ για δωρεές απευθύνεται σε χιλιάδες καθολικούς πιστούς, τονίζοντας τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και της χριστιανικής αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης.

 
Top