Σύμφωνα με την έρευνα 
του Pasi Paroinen από τη φινλανδική στρατιωτική ερευνητική ομάδα Black Bird , η οποία αναλύει πλάνα από το πεδίο της μάχης, είναι πολύ πιθανό ότι αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα, διέσχισαν τα σύνορα την πρώτη ημέρα της επίθεσης στο Περιοχή Κουρσκ και ότι ακόμη περισσότεροι στρατιώτες έφτασαν από την Ουκρανία την επόμενη μέρα .

Ο Ρώσος στρατηγός Valery  Gerasimov είπε ότι περίπου  1.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επίθεση στις ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών στρατευμάτων από άλλες γραμμές του μετώπου, μειώνοντας έτσι την πίεση στα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούν να συγκρατήσουν την προέλαση της Ρωσίας , γράφει η New York Times.

Όμως, πρόσθεσε η εφημερίδα, ο ρωσικός στρατός έχει αρκετά εφεδρικά στρατεύματα για να συμμετάσχει στον αγώνα, οπότε η επίθεση θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω τις εξαντλημένες ουκρανικές δυνάμεις.

«Επιχειρησιακά και στρατηγικά, αυτή η επίθεση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», είπε ο Paroinen.

«Αυτό φαίνεται σαν μια κατάφωρη σπατάλη ανθρώπων και πόρων που χρειάζονται πολύ αλλού».

Ο Ρομπ Λι , ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ουκρανικές επιθέσεις «είχαν μικρό αντίκτυπο στις μάχες» στην Ουκρανία και «δεν είχαν σοβαρές εσωτερικές πολιτικές συνέπειες για τον Πούτιν ».

Ο Λι και άλλοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι εάν η επίθεση είχε σκοπό να απομακρύνει τα ρωσικά στρατεύματα από άλλα μέρη του μετώπου, είχε λίγες πιθανότητες επιτυχίας.

«Η Ρωσία έχει ήδη μεγαλύτερες δυνάμεις και δυνατότητες στην περιοχή, καλύτερη διοίκηση και έλεγχο και διαθέτει κινητές μονάδες που δεν χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία», είπε ο Λι.

Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση του Κιέβου πιθανότατα δεν θα αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει μεγάλες δυνάμεις από την Ουκρανία.

 
Top