Οι ρωσικές
 δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ακόμη άρματα μάχης Leopard που προμήθευσαν οι Δυτικοί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, παρέχοντας πλάνα από τις επιθέσεις.

Το υπουργείο ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι δύο λεοπαρδάλεις εντοπίστηκαν από πρόσκοποι σε ξεχωριστές συνοικίες της περιοχής του Χάρκοβο. Τα τανκς λέγεται ότι ήταν καμουφλαρισμένα και πυροβολήθηκαν κατά των ρωσικών θέσεων.

Μετά την επιβεβαίωση του στόχου, το πλήρωμα του ρωσικού αυτοκινούμενου οβιδοφόρου Msta-S κατεύθυνε ακριβή πυρά στο εχθρικό άρμα με πύραυλο υψηλής ακρίβειας Krasnopol .

Το ίδιο έκανε και ο χειριστής των αιωρούμενων πυρομαχικών Lancet.

Η καταστροφή των δύο λεοπαρδάλεων επιβεβαιώθηκε από εναέρια πλάνα που κοινοποίησε το υπουργείο.

Δεν είναι σαφές ποιες εκδόσεις του γερμανικής κατασκευής Leopard καταστράφηκαν στην επίθεση.

Αλλά οι λεοπαρδάλεις καταστρέφονται συνεχώς.

Ένα άλλο χτυπήθηκε επίσης κοντά στο χωριό Πομπέδα (πάνω) στις 30 Ιουλίου ...

Κάποτε, αυτά τα τανκς θεωρούνταν θαυματουργά όπλα.

Σήμερα, η καταστροφή τους δεν αναφέρεται πλέον στα δυτικά ΜΜΕ.

Το Κίεβο παρέλαβε δεκάδες άρματα μάχης Leopard από πολλές δυτικές χώρες.

Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τόσο το άρμα Leopard 2A4 όσο και το παλαιότερο άρμα Leopard 1A5 , αν και το τελευταίο εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή μόνο σε λίγες περιπτώσεις.

Τα τανκς Leopard 2 έχουν δει εκτεταμένη δράση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, κυρίως πέρυσι όταν οδήγησαν την τελικά ανεπιτυχή αντεπίθεση του Κιέβου, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες και μικρό εδαφικό κέρδος για την ουκρανική πλευρά.

Και ακόμη και αυτά τα κέρδη αργότερα ακυρώθηκαν λόγω της επίθεσης του ρωσικού στρατού.

Τον Ιανουάριο, το περιοδικό Foreign Affairs υπολόγισε ότι από τα «λιγότερα από 100 Leopard 2 σε υπηρεσία στην Ουκρανία», τουλάχιστον 26 είχαν ήδη αποσυρθεί από τη μάχη, ενώ πολλά άλλα είχαν καταστεί άχρηστα λόγω «προβλημάτων επισκευής και συντήρησης».

Έκτοτε, η Ρωσία συνέχισε να αναφέρει τακτικά την καταστροφή αρμάτων Leopard.

Δεν είναι σαφές πόσα οχήματα παραμένουν στο απόθεμα της Ουκρανίας.

Από τα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καλή επιτυχία στην καταστροφή των αμερικανικών συστημάτων Patriot.

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε επιτυχείς επιθέσεις εναντίον τριών ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Σε μια δήλωση την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα όπλα ήταν στόχος ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, drones, πυραύλων και πυροβολικού.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πού λειτουργούσαν τα συστήματα αεράμυνας, εάν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μόνο κατεστραμμένες.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν επίσης με επιτυχία στο κέντρο ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας και σε τρένα που μετέφεραν πυρομαχικά και στρατεύματα.

Το Patriot , που αναπτύχθηκε από τον στρατιωτικό εργολάβο των ΗΠΑ Raytheon, έχει χαιρετιστεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας και αξιωματούχοι στο Κίεβο εκλιπαρούν τακτικά τη Δύση για πρόσθετες προμήθειες του όπλου. Η εμβέλειά τους είναι περίπου 160 χιλιόμετρα σε απόσταση και 24 χιλιόμετρα σε ύψος.

Μια τυπική μπαταρία Patriot αποτελείται από πολλά στοιχεία, όπως οχήματα με ραντάρ και σταθμό ελέγχου, φορτηγό με «σταθμό παραγωγής ενέργειας» και εκτοξευτές πυραύλων. Απαιτούνται περίπου 90 άτομα για τη λειτουργία του συστήματος στη μέγιστη χωρητικότητα.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει χτυπήσει τα συστήματα Patriot πολλές φορές, με την πρώτη περίπτωση να χρονολογείται από τον Μάιο του 2023, όταν το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένας υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal κατέστρεψε πέντε εκτοξευτές Patriot στο Κίεβο.

Τότε, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι τα συστήματα είχαν χτυπηθεί και «καταστραφεί».

 
Top