Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, από τα λίγα που παραδόθηκαν πρόσφατα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης με πυραύλους και drones στις 26 Αυγούστου 2024. 

Το μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε τη Δευτέρα, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με πυραύλους και drone κατά της Ουκρανίας, αναφέρει στρατιωτική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook

Ένα από τα ελάχιστα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που έλαβε η Ουκρανία από τους δυτικούς εταίρους της για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του.

Το μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε τη Δευτέρα, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με πυραύλους και drone εναντίον της Ουκρανίας, αναφέρει στρατιωτική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέσσερις από αυτούς τους ρωσικούς πυραύλους καταρρίφθηκαν από τα F-16.

Η συντριβή είναι η πρώτη αναφερόμενη απώλεια ενός F-16 στην Ουκρανία, τα οποία παρελήφθησαν στα τέλη του περασμένου μήνα.

Το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συντριβή.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε ανάρτησή της στο Facebook ανακοίνωσε πως ο πιλότος ήταν ο συνταγματάρχης Αλεξέι "Moonfish" Mes, ο οποίος "έσωσε τους Ουκρανούς από τους θανατηφόρους ρωσικούς πυραύλους, δυστυχώς, με κόστος τη δική σας ζωή".

Ο 'Moonfish' και ένας συνάδελφός του Ουκρανός πιλότος, ο Andrii 'Juice' Pilshchykov, πραγματοποίησαν επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 για να πιέσουν τους νομοθέτες να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

Και οι δύο αποτελούσαν τα δημόσια πρόσωπα για τη μάχη της Ουκρανίας για την εξασφάλιση του εναέριου χώρου της. Ο 'Juice' σκοτώθηκε σε ατύχημα τον περασμένο Αύγουστο.

"Όταν συναντήθηκα με τους Ουκρανούς πιλότους 'Juice' και 'Moonfish' είχα ένα άρρωστο προαίσθημα ότι δεν θα τα κατάφερναν να βγάλουν πέρα τον πόλεμο", έγραψε ο πρώην βουλευτής των ΗΠΑ Adam Kingzinger στο X.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ρωσία πραγματοποίησε σφοδρή αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, εκτοξεύοντας και πάλι πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ως επί το πλείστον αναχαιτίστηκαν, ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πέντε πυραύλους και 74 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed εναντίον ουκρανικών στόχων, ανέφερε ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας.

 
Top