Η παράδοση έρχεται μετά από επανειλημμένες πιέσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy. Πριν από μερικές εβδομάδες, επανέλαβε την απαίτηση για F-16 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Zelenskyy θέλει άμεσα 128 αεροπλάνα F-16 - και υποβρύχια

Η Ουκρανία ελπίζει και περιμένει το F-16 από τον περασμένο Μάιο. Μέχρι τότε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν αντίθετος στην παράδοση τέτοιων σχεδίων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Έξι αεροπλάνα F-16

Στην Ουκρανία είχαν υποσχεθεί αεροπλάνα F-16 το αργότερο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, και χθες, την τελευταία ημέρα του μήνα, αυτή η υπόσχεση είχε εκπληρωθεί. Οι Times γράφουν ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη παράδοση έξι αεροπλάνων F-16 από την Ολλανδία.

Περισσότερα αεροπλάνα F-16 λέγεται ότι είναι καθ' οδόν από τη Δανία. Εκτός από την Ολλανδία και τη Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν επίσης υποσχεθεί να στείλουν αεροπλάνα F-16 καθώς αποσύρονται.

Οι τέσσερις χώρες έχουν παραγγείλει νέα αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, το νέο μαχητικό αεροσκάφος έχει προβλήματα οδοντοφυΐας που έχουν κάνει να πάρει περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο για να εισαχθεί στην αεροπορία κάθε χώρας. Αυτό, με τη σειρά του, καθυστερεί τις παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία.

Από τη ρωσική πλευρά, οι παραδόσεις των πρώτων αεροπλάνων F-16 υποβαθμίζονται. Ένα ρωσικό κανάλι Telegram, το οποίο είναι κοντά στον ρωσικό στρατό, γράφει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στη Ρουμανία από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ότι είναι γνωστό ότι έχουν πλέον πετάξει πάνω από τα σύνορα σε βάσεις στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

 
Top