Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους Ιάπωνες για τη ρίψη πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι , δήλωσε ένα μέλος της Άνω Βουλής του ιαπωνικού κοινοβουλίου, Muneo Suzuki .

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν έχασε την ευκαιρία στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα πέρυσι , καθώς ήταν υποχρεωμένος να πει ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ήταν λάθος.

Σύμφωνα με τη Suzuki, ο Μπάιντεν ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει συγγνώμη «από τα βάθη της καρδιάς του» στον ιαπωνικό λαό.

«Τουλάχιστον μια λέξη είπε για αυτό. Η Αμερική , που έριξε αυτές τις βόμβες, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη μέχρι σήμερα. Οφείλει μια συγγνώμη. Με εκνευρίζει που ποτέ δεν λάβαμε συγγνώμη και πιστεύω ότι θα έπρεπε να αναγκαστούν να το κάνουν αυτό στη σύνοδο κορυφής ( G7 ). Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δεν έκανε τίποτα γι 'αυτό», δηλώνει ο Suzuki.

Το Ναγκασάκι τίμησε την 79η επέτειο από τον πυρηνικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο την Παρασκευή και ο δήμαρχος Σίρο Σουζούκι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή επαναχρησιμοποίησή τους.

Ακριβώς στις 11:02 τοπική ώρα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για να θυμηθεί τη στιγμή που ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό έριξε τη βόμβα πλουτωνίου που εξερράγη πάνω από το Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945 .

Στη φετινή εορτή,αρκετοί δυτικοί πρεσβευτές ακύρωσαν τη συμμετοχή τους   αφού οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να μην καλέσουν εκπροσώπους του Ισραήλ στη μνήμη , ανέφερε το Kyodo .

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης Rahm Emanuel και η Βρετανίδα πρέσβης Julia Longbottom , καθώς και οι πρεσβευτές του Καναδά και της ΕΕ , δεν εμφανίστηκαν .

Όπως εξήγησαν σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Suzuki οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας , του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ , ανησυχούν ότι η μη πρόσκληση του Ισραήλ στην τελετή στο Ναγκασάκι θα έφερνε το Τελ Αβίβ στο ίδιο επίπεδο με Ρωσία και Λευκορωσία .

Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκαν στις τελετές στη Χιροσίμα ή στο Ναγκασάκι για τρία συνεχόμενα χρόνια λόγω ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ας θυμηθούμε ότι τον Αύγουστο του 1945, Αμερικανοί πιλότοι έριξαν ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, όπου 140.000 άνθρωποι πέθαναν στη Χιροσίμα, που είχε πληθυσμό 350.000 και 74.000 στο Ναγκασάκι .

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν απλοί πολίτες και η Ιαπωνία εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες της χρήσης απαγορευμένων όπλων.

Στην επέτειο των τραγικών γεγονότων, στις 6 και 9 Αυγούστου - αυτές οι δύο ιαπωνικές πόλεις πραγματοποιούν την «Τελετή της Ειρήνης».

Κατά τα άλλα, φέτος στην τελετή στη Χιροσίμα, κανένας από τους Ιάπωνες πολιτικούς που μίλησαν στην τελετή δεν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έριξαν πυρηνική βόμβα, αλλά βρήκαν λόγο να αναφέρουν τη Ρωσία.

Το Τόκιο δεν κατονομάζει ποτέ τη χώρα που βομβάρδισε την Ιαπωνία όταν θυμάται αυτά τα γεγονότα, λες και οι πυρηνικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έπεσαν μόνες τους από τον ουρανό, εκτίμησε πέρυσι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας Vasiliy Nebenzja .

 
Top