Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στον ουκρανικό Τύπο: Ο Ουκρανός βουλευτής Αρτέμ Ντμίτρουκ το έσκασε από τη χώρα του και κατέφυγε στην Ιταλία, διαφωνώντας με την πολιτική του προέδρου Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο 31χρονος βουλευτής κατέφυγε από την Οδησσό αρχικά στη γειτονική Μολδαβία και στη συνέχεια πέταξε από την πρωτεύουσα Κισινάου στη Ρώμη. Η Γενική Εισαγγελία απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες σε βάρος του βουλευτή για τραυματισμό αστυνομικού στην Οδησσό, καθώς προσπάθησε να κλέψει το υπηρεσιακό του όπλο.

Ο Ντμίτρουκ είχε εκλεγεί βουλευτής ως ανεξάρτητος το 2019, στη συνέχεια έγινε μέλος του κόμματος του Ζελένσκι και μετά τη ρωσική εισβολή εντάχθηκε στη φιλορωσική αντιπολίτευση. Πρόσφατα μάλιστα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην απαγόρευση από τον Ζελένσκι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η διαφυγή του βουλευτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ουκρανού προέδρου, που ζήτησε να εφαρμοστεί μέσα σε δύο εβδομάδες ένα αυστηρό σχέδιο αποτροπής της παράνομης διέλευσης των συνόρων. Το σχέδιο αυτό έχει άλλωστε στόχο να αποτρέψει φυγή στο εξωτερικό όσων δεν θέλουν να πολεμήσουν. Που δεν είναι λίγοι.

Μυστική γλώσσα διαφυγής

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει τις εξαντλημένες δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης ενάντια σε έναν μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο αντίπαλο. Πολλοί Ουκρανοί όμως, για να αποφύγουν τη στράτευση τρέπονται σε φυγή.

 
Top