Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέα εισβολή στο ρωσικό έδαφος την Τρίτη. Ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην Περιφέρεια Κουρσκ από την περιοχή γύρω από την πόλη Σούμι στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στους ρωσικούς συνοριακούς σταθμούς νότια της ρωσικής πόλης Κουρσκ με πολλά άρματα μάχης και οχήματα μάχης και πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία.

Χάος ξέσπασε καθώς ουκρανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον Ρώσων αμάχων. Μεταξύ άλλων, το ρωσικό αλλά επικριτικό για το Κρεμλίνο κανάλι μέσων ενημέρωσης Astra αναφέρει πώς μια έγκυος γυναίκα πυροβολήθηκε στον αυτοκινητόδρομο.

Χιλιάδες άμαχοι φέρεται να τράπηκαν σε φυγή από τους επιτιθέμενους.

Ουκρανική βάση

Το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η επίθεση αποκρούστηκε και ότι κανένα ουκρανικό στρατό δεν παρέμεινε στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Μια δήλωση που αποσύρθηκε λίγο αργότερα. Την ίδια ώρα, αναρτήθηκαν εικόνες βίντεο που δείχνουν πώς ουκρανικά οχήματα μάχης χτυπιούνται από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Την Τετάρτη έγινε σαφές ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ελέγχουν τμήματα της περιοχής του Κουρσκ. Τουλάχιστον προς το παρόν. Επιπλέον, ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι αρκετοί Ρώσοι «κατακτητές» έχουν αιχμαλωτιστεί, παρόλο που αιχμαλωτίστηκαν στη Ρωσία.

Καταστροφή μετά από ουκρανικό βομβαρδισμό. Φωτογραφία: Social media

Ένα ρωσικό κανάλι Telegram, κοντά στον ρωσικό στρατό, γράφει αργά το απόγευμα της Τετάρτης ότι «η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ συνεχίζει να επιδεινώνεται». Εν τω μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν μερικό έλεγχο στη Σούτζα, μια μικρή κοινότητα λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Οι σκηνές στο Κουρσκ θυμίζουν πολύ τις ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ πέρυσι. Οι επαναλαμβανόμενες επιδρομές οδήγησαν τη Ρωσία, φέτος, να ανοίξει ένα νέο μέτωπο βόρεια του Χάρκοβο στην Ουκρανία με δηλωμένο στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης προστασίας» εκεί για την προστασία της ρωσικής περιοχής.

Ο Πούτιν σε συνάντηση κρίσης

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση και τον κυβερνήτη του Κουρσκ για συζητήσεις. Και στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασκείται σκληρή κριτική στο γεγονός ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν ενήργησε νωρίτερα για τη συγκέντρωση των ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων.

Η ουκρανική εισβολή έρχεται αφότου ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelenskyy έλαβε το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει όπλα από τη Δύση για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, η σουηδική κυβέρνηση έχει δώσει μπράβο σε τέτοιες επιθέσεις.

Ο Ζελένσκι προσπαθεί επίσης να εμπλέξει ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian γράφει για το πώς ο Ουκρανός ηγέτης φλερτάρει επί του παρόντος τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για να πείσει τη στρατιωτική συμμαχία να αναλάβει την ευθύνη για μέρος της αεράμυνας της Ουκρανίας. Μια ιδέα που συναντά αντίσταση.

- Πάντα φοβούνται μια πιθανή κλιμάκωση. Το παλεύουμε. Εργαζόμαστε για αυτό το θέμα, λέει ο Volodymyr Zelenskyy.

 
Top