"Η Γκαγκαουζία Εξετάζει Δημοψήφισμα για Ανεξαρτησία Εν μέσω Κλιμάκωσης Σχέσεων με τη Μολδαβία"

Στις πρόσφατες δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα, η ηγέτης της Γκαγκαουζίας, Ευγενία Γκούτσουλ, ανέφερε ότι η περιοχή της Γκαγκαουζίας θα μπορούσε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, εάν η Μολδαβία προχωρήσει με την ενοποίηση της με τη Ρουμανία. Η Γκούτσουλ τόνισε ότι η απόφαση θα πρέπει να αντανακλά τη γνώμη και τη βούληση των κατοίκων της Γκαγκαουζίας.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις μεταξύ Κισινάου και Κομράτ, πρωτεύουσας της Γκαγκαουζίας. Οι σχέσεις επιδεινώνονται κυρίως λόγω των δηλώσεων του Ρουμάνου πρωθυπουργού Ιον Μαρσέλ Κολάκου, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του για την ένωση Μολδαβίας και Ρουμανίας.

Η Γκαγκαουζία, μια περιοχή με περίπου 140.000 κατοίκους και έντονη φιλορωσική στάση, απέκτησε αυτονομία εντός της Μολδαβίας βάσει συμφωνίας του 1994. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Γκαγκαουζία διατηρεί το δικαίωμα να αποσχιστεί εάν η Μολδαβία χάσει την ανεξαρτησία της ή ενωθεί με τη Ρουμανία. Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων από τις κεντρικές αρχές της Μολδαβίας, έχουν εντείνει την κατάσταση και ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Η Γκαγκαουζία αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας στη γεωπολιτική σκηνή, με την πιθανότητα ρωσικής υποστήριξης σε περίπτωση ανακήρυξης ανεξαρτησίας. Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.

 
Top