Βρετανοί μηχανικοί πυρηνικών υποβρυχίων χρησιμοποιούν λογισμικό που σχεδιάστηκε στη 
Ρωσία και τη Λευκορωσία , το οποίο είναι αντίθετο με τους κανόνες του υπουργείου Άμυνας, αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph .

Το λογισμικό φέρεται να δημιουργήθηκε από προσωπικό που έχει εκκαθαριστεί από την ασφάλεια με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία , αλλά η ανάπτυξή του ανατέθηκε εν μέρει σε εργολάβους που εργάζονται στη Σιβηρία και το Μινσκ .

Υπάρχουν φόβοι ότι ο κώδικας που δημιουργήθηκε από Ρώσους και Λευκορώσους προγραμματιστές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει τη θέση των βρετανικών υποβρυχίων.

Η Telegraph αναφέρει ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί την κατάσταση σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας και έχει ξεκινήσει έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι η εταιρεία, η οποία εμπιστεύτηκε το έργο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αρχικά το κράτησε σιωπηλό και εξέτασε εάν θα μπορούσε να αποκρύψει πού βρίσκονται οι εργάτες για να τους αποδοθούν ψευδείς ταυτότητες νεκρών Βρετανών .

Δηλώνουν επίσης ότι υπάρχουν φόβοι για τον βρετανικό υποβρύχιο στόλο ότι οι αμυντικές δυνατότητες θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο αφού προέκυψε ότι ένας προγραμματιστής προσλήφθηκε στο Μινσκ για προηγούμενο έργο.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν τα προσωπικά στοιχεία όσων έχουν εμπιστευτικές πληροφορίες για τον βρετανικό στόλο πυρηνικών υποβρυχίων πέσουν σε λάθος χέρια, αφήνοντάς τους ευάλωτους σε εκβιασμούς.

Ο Μπεν Γουάλας , ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, είπε ότι μια τέτοια κατάσταση «θα εκθέσει τη Βρετανία σε υπονόμευση της εθνικής της ασφάλειας».

«Πολλές φορές, χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία στοχεύουν τις αλυσίδες εφοδιασμού των αμυντικών εταιρειών μας. Αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο», πρόσθεσε.

Το τμήμα υποβρυχίων της Rolls-Royce , το οποίο διαχειρίζεται τον στόλο πυρηνικών υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου για λογαριασμό του Βασιλικού Ναυτικού , ήθελε να αναβαθμίσει το ενδοδίκτυο προσωπικού του και ανέθεσε την εργασία σε ψηφιακή εταιρεία συμβούλων WM Reply .

Στη συνέχεια, η εταιρεία προσέλαβε προγραμματιστές με έδρα τη Λευκορωσία, ένας από τους οποίους εργαζόταν πραγματικά από το σπίτι στο Τομσκ της Σιβηρίας, σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στην έρευνα του Υπουργείου Άμυνας.

Το σύστημα ενδοδικτύου περιλάμβανε τα προσωπικά δεδομένα όλων των εργαζομένων της Rolls-Royce, καθώς και την οργανωτική δομή των εργαζομένων στον στόλο των υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου .

Ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, το προσωπικό της VM Ripley ειδοποίησε τη διοίκηση για την πρόσληψη προσωπικού από τη Λευκορωσία για το έργο και πρότεινε να ειδοποιηθεί η Rolls-Royce, αλλά τους είπαν από τους ανωτέρους τους να μην πανικοβληθούν και να μην ενημερώσουν κανέναν, καθώς υπήρχε κίνδυνος για το έργο. ακυρώνεται.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2021 και ένας εκπρόσωπος της Rolls-Royce είπε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρχε κίνδυνος πρόσβασης ή διάθεσης δεδομένων, εμπιστευτικών ή μη, σε όσους δεν διαθέτουν άδεια ασφαλείας.

Ωστόσο, μετά την παρουσίαση αυτών των ισχυρισμών και μια αυστηρή εσωτερική έρευνα, το τμήμα υποβρυχίων της Rolls-Royce διέκοψε τη συνεργασία του με τη VM Ripple.

Η εταιρεία, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι οι υπάλληλοί τους και οι υπεργολάβοι τους δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες στους διακομιστές ασφαλείας, «αρνούμενος» ότι οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Η VM Riplay επανεξετάζει τακτικά τις διαδικασίες και τις διαδικασίες παράδοσης, σέβεται τις ανάγκες και τις διαδικασίες των πελατών της και ασκεί διαφανείς και μακροπρόθεσμες σχέσεις με αυτούς τους πελάτες», ανέφεραν.

Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ανακοίνωσε ότι η «Rolls-Royce» ερεύνησε πλήρως την κατάσταση αυτή, λέγοντας ότι σε καμία στιγμή δεν απειλήθηκε η ακεραιότητα του συστήματος.

Αργότερα, η Rolls-Royce διευκρίνισε ότι οι εργασίες για την αναβάθμισή τους στο intranet θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο από άτομα που έχουν λάβει άδεια ασφαλείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι εργάζονται σε ένα έργο για τη VM Ripley που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν λάβει άδεια ασφαλείας, έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες πριν ακόμη ταξιδέψουν σε ορισμένες χώρες με "ειδικούς περιορισμούς ασφαλείας", συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

Ένα ανώτερο μέλος της ομάδας προειδοποίησε για τη διάδοση πανικού, λέγοντας ότι το υπουργείο θα μπορούσε να αποφασίσει να «πιάσει εντελώς τη σκανδάλη» στο έργο και να κινδυνεύσει να χάσει τη σύμβαση των 50 εκατομμυρίων λιρών .

Συνέχισαν να καθησυχάζουν τα άλλα μέλη της ομάδας υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος ήταν ελάχιστος, καθώς είχαν ήδη αναλάβει προηγούμενα έργα για τη Rolls-Royce και δεν είχαν πρόβλημα να προσλάβουν προγραμματιστές στο Μινσκ.

Ισχυρίστηκαν ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει «ασφαλές» έτσι ώστε η ομάδα του Μινσκ «δεν θα ήξερε καν τι εργαζόταν» και είπαν στο προσωπικό να σταματήσει να «πανικοβάλλεται» γι' αυτό.

Ωστόσο, η Rolls-Royce δεν ενημερώθηκε συγκεκριμένα ότι απασχολούσε εργαζομένους στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο .

«Η VM Ripley λέγεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει προγραμματιστές που εδρεύουν σε ένα γραφείο στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά το κόστος, καθώς οι προγραμματιστές στη Λευκορωσία θα κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως η συνολική αξία του έργου τους είναι περίπου μισό εκατομμύρια λίρες θα αύξανε τα περιθώρια κέρδους», γράφει η «Telegraph».

Η «The Telegraph» επικαλείται τα λόγια ενός ειδικού για την κατάσταση ασφαλείας, ο οποίος είπε ότι το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο θα έπρεπε να ρωτήσει τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε ο πληροφοριοδότης .

«Ούτε το Υπουργείο Άμυνας ούτε η «Rolls-Royce» εντόπισαν το πρόβλημα. Αν δεν είχε φτάσει η προειδοποίηση, θα υπήρχε δυνητικά μια ευπάθεια που θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει το κείμενο.

 
Top