Το Κίεβο προσπαθεί να οργανώσει μια πρόκληση με μια «βρώμικη βόμβα» για να αλλάξει την πορεία δράσης στη ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων, ισχυρίζεται ο Vadim Kozyulin, καθηγητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών και επικεφαλής του Κέντρου IAMP στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Αυτό που είναι εφιάλτης για το Κίεβο και τη Δύση είναι το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαντήσει με πυρηνικό χτύπημα.

Ο Kozyulin είπε στο Info24 ότι είχε ακούσει πολλές φορές πληροφορίες ότι χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο εισάγονταν στην Ουκρανία για να φτιάξει μια «βρώμικη βόμβα» και να πραγματοποιήσει προκλήσεις «υπό ψευδή σημαία», αλλά μέχρι τώρα το Κίεβο «δεν έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα».

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να οργανώσει μια πρόκληση χρησιμοποιώντας χημικά όπλα ή μια «βρώμικη βόμβα» προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς προς όφελός της γραμμή "λυπημένος".

- Όλοι περιμένουν την πτώση των τελευταίων περιοχών του Ντονμπάς που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τις ουκρανικές αρχές, επομένως το Κίεβο χρειάζεται ένα σενάριο που θα ανατρέψει τη σκακιέρα. Εάν δεν υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιου είδους πρόκληση - κατέληξε.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να προετοιμάσει μια πρόκληση χρησιμοποιώντας μια «βρώμικη βόμβα».

Το RIA Novosti υποστήριξε τότε ότι σκοπός μιας τέτοιας πρόκλησης ήταν να κατηγορήσει τη Ρωσία για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής «και ως εκ τούτου να ξεκινήσει μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη Μόσχα ».

Η Ουάσιγκτον φοβόταν ότι η Μόσχα διέδωσε σκόπιμα πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» το φθινόπωρο του 2022, προκειμένου να χρησιμοποιήσει αυτές τις κατηγορίες εναντίον του Κιέβου ως κάλυψη για το δικό της πυρηνικό χτύπημα.

Αυτό που είναι εφιάλτης για το Κίεβο και τη Δύση είναι το ενδεχόμενο η Ρωσία να πυροδοτήσει μια πυρηνική βόμβα ως επίδειξη δύναμης.

Τον Ιούνιο του 2024, ο αντιστράτηγος Igor Kirillov είπε ότι το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα είχε επιχειρησιακές πληροφορίες για την εισαγωγή αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και χημικών αποβλήτων στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «βρώμικης βόμβας».

- Οι κύριες διαδρομές ανεφοδιασμού οργανώνονται μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Ταυτόχρονα, οργανωτικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά ζητήματα εποπτεύονται προσωπικά από τον Αρχηγό του Επιτελείου του Προέδρου της Ουκρανίας Αντρέι Γιέρμακ», είπε ο Κιρίλοφ.

 
Top