Η ΕΕ δεν θα παρέμβει ενάντια στον πετρελαϊκό αποκλεισμό της Ουκρανίας κατά των δύο κρατών μελών της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το παρασκήνιο είναι ότι τον Ιούνιο η Ουκρανία διέκοψε το ρωσικό πετρέλαιο προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, το οποίο περνά μέσω αγωγών πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας. Η χώρα δικαιολογεί την αναστολή λέγοντας ότι θέλει να κόψει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Zelenskyy: Ανατινάξτε τον πετρελαιαγωγό της Ουγγαρίας


Καμία παρέμβαση της ΕΕ

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία διαμαρτυρήθηκαν για την ουκρανική ενέργεια και ζήτησαν από την ΕΕ να παρέμβει. Η Ουγγαρία αγοράζει το 70 τοις εκατό του πετρελαίου της από τη Ρωσία και η Σλοβακία το 88 τοις εκατό από εκεί.

Όμως η ΕΕ δεν θα παρέμβει, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις άμεσης απειλής για την προμήθεια (πετρελαίου)», γράφει η επιτροπή σε δήλωση που είδε το Reuters .

Η Επιτροπή πιστεύει επίσης ότι οι δύο μεσόγειες χώρες θα πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο από χώρα διαφορετική από τη Ρωσία. Προτείνει αντί του ρωσικού πετρελαίου να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό Adria, ο οποίος οδηγεί σε λιμάνια πετρελαίου στην Κροατία και τη Ρουμανία.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι δύο από τις χώρες της ΕΕ που έχουν επικρίνει περισσότερο τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

 
Top