Τα ξημερώματα της Παρασκευής απογειώθηκε η πρώτη πτήση απέλασης από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν. Αυτό μετά την άρση της απαγόρευσης των απελάσεων που ίσχυε από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα.

Πιεσμένη από τις πρόσφατες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από μετανάστες και την ώθηση της κοινής γνώμης από τα κόμματα κατά της μετανάστευσης, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το πάγωμα των απελάσεων στο Αφγανιστάν.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, το πρωί της Παρασκευής το πρώτο αεροπλάνο απέλασης από το 2021 αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε στην ανατολική Γερμανία με προορισμό το Αφγανιστάν.

Σοβαροί εγκληματίες και ύποπτοι τρομοκρατίας

Οι πληροφορίες για την επαναλειτουργία των πτήσεων απέλασης προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών στο κρατίδιο της Σαξονίας. Σε πρώτο στάδιο, πρόκειται για τους χειρότερους καταχραστές ασύλου που ανταπέδωσαν τη φιλοξενία του γερμανικού λαού διαπράττοντας σοβαρά εγκλήματα στη χώρα.

- Αυτοί είναι Αφγανοί πολίτες, είναι όλοι καταδικασμένοι εγκληματίες που δεν είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία και εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντολές απέλασης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit σε δήλωση.

Για το πρώτο ταξίδι απέλασης, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ναύλωσε ένα αεροπλάνο που ανήκε στην Qatar Airways. Στο πλοίο βρίσκονταν 28 Αφγανοί εγκληματίες που συγκεντρώθηκαν από πολλά γερμανικά κρατίδια.

Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική κυβέρνηση ευχαρίστησε αυτούς που αποκάλεσε «βασικούς περιφερειακούς εταίρους» που βοήθησαν να γίνουν δυνατές οι απελάσεις των εγκληματιών Αφγανών μεταναστών. Ανακοινώθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη εκδήλωση, αλλά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω απελάσεις στο Αφγανιστάν.

Μυστικές διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες στα γερμανικά ΜΜΕ, της επανάληψης των απελάσεων στο Αφγανιστάν έχουν προηγηθεί μερικοί μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Γερμανίας και Αφγανιστάν, στις οποίες το Κατάρ ενήργησε ως μεσολαβητής. Η συμφωνία προέκυψε από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει άμεσες διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο λόγος για τον οποίο ακόμη και σοβαροί εγκληματίες δεν έχουν απελαθεί στο Αφγανιστάν από το 2021 ήταν η ανησυχία ότι το εγκληματικό στοιχείο θα μπορούσε να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του από τους Ταλιμπάν. Ενόψει των επικείμενων πολιτειακών εκλογών, η κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει γνώμη.

Θέλετε να κατευνάσουν τους ψηφοφόρους που επικρίνουν τη μετανάστευση

Ο κύριος λόγος δεν είναι ότι έχουν λάβει εγγυήσεις από το καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ότι οι επαναπατρισμένοι συμπατριώτες τους δεν θα τυγχάνουν μεταχείρισης κατά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, πρόκειται για κόμματα που είναι κρίσιμα για τη μετανάστευση, κυρίως το AfD, που σημειώνουν ισχυρά κέρδη στην κοινή γνώμη.

Μια σειρά από αιματηρές θηριωδίες στις οποίες εμπλέκονται μετανάστες μεγάλων αποστάσεων ως δράστες έχουν εξοργίσει μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού. Για να μην χάσουν ψηφοφόρους, τα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να συναντήσουν τουλάχιστον εν μέρει την κοινή γνώμη.

Μια πολιτική συζήτηση για τη μετανάστευση σχετικά με τους κανόνες ασύλου και απέλασης κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των επικείμενων πολιτειακών εκλογών. Στη Θουριγγία και τη Σαξονία, δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια όπου το φιλικό προς τη Γερμανία και κριτικό για τη μαζική μετανάστευση AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις, διεξάγονται εκλογές αυτή την Κυριακή.

Αρκετές θηριωδίες σε σύντομο χρονικό διάστημα

Μετά τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο Μάνχαϊμ στα τέλη Μαΐου, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σχέδια για επανέναρξη των απελάσεων τουλάχιστον των πιο επικίνδυνων εγκληματιών και υπόπτων ως τρομοκρατών μεταναστών στο Αφγανιστάν και στη Συρία.


Η θερμοκρασία της συζήτησης για τη μεταναστευτική πολιτική ανέβηκε περαιτέρω αφού τρία άτομα σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε πρόσφατη επίθεση κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ για τον εορτασμό των 650ων γενεθλίων του Σόλινγκεν. Ο δράστης αποδείχθηκε ότι ήταν ένας αιτών άσυλο από τη Συρία με εντολή απέλασης , αλλά του επιτρεπόταν να παραμείνει στη χώρα σε πλήρη ελευθερία.

 
Top