Οι τελευταίες αναφορές από 
τη Μέση Ανατολή δείχνουν τώρα ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ ήδη από τη Δευτέρα, εκτιμά ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ.

Τρεις Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ ήδη από τη Δευτέρα.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ απέσυραν το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt  από τον Περσικό Κόλπο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Με αυτό αναμένουν ότι θα είναι πιο ασφαλής έναντι πιθανών πυραύλων του ιρανικού συνασπισμού.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ μετέφεραν το αεροπλανοφόρο  USS Dwight Eisenhower  πιο κοντά στο Ισραήλ.

Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε νέα τοποθεσία στη Μεσόγειο  με αποστολή να αναχαιτίζει πυραύλους και drones από το Ιράν.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να μετακινήσουν τα αεροπλανοφόρα αρκετά μακριά από την ακτή ώστε να είναι ασφαλή από πυραύλους κατά πλοίων και αρκετά κοντά ώστε να μπορούν να επιχειρούν αεροσκάφη.

Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στόχοι οι ίδιοι, παρόλο που το Ιράν, σύμφωνα με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, δεν θα επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς λόγο.

Αλλά ποτέ δεν απέκλεισαν την άμυνα στο Ιράν.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , στο οποίο συμμετέχει και ο Σλοβένος διπλωμάτης και υποστηρικτής σχεδόν όλων των αμερικανικών μέτρων,  Samuel Žbogar,  ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, θα αμυνθούν από επιθέσεις - προς το παρόν από Ισραήλ. 

Η αναμενόμενη ενέργεια ακολουθεί τους όρκους για αντίποινα από τους ηγέτες του Ιράν και της Χεζμπολάχ ως απάντηση στις πρόσφατες δολοφονίες του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Διαπιστώθηκε ότι ο Hanija και ο φρουρός ασφαλείας στο Ιράν δεν σκοτώθηκαν από drone ή τοποθετημένη βόμβα στο διαμέρισμα, αλλά από βλήμα που εκτοξεύτηκε από μικρή απόσταση , με περίπου 7 κιλά εκρηκτικά.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία.

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί στο παρελθόν στη Συρία, τον Λίβανο και την πρωτεύουσα Βηρυτό και το Ιράν.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ σκότωσε  τον κύριο Παλαιστίνιο διαπραγματευτή , τον Χάνια, με τον οποίο θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει για την ειρήνη και την απελευθέρωση των ομήρων.

Σκότωσε ακόμη και έναν από τους πιο μετριοπαθείς ηγέτες της Χαμάς, καθώς είχε προτείνει προηγουμένως στη Χαμάς να καταθέσει τα όπλα εάν το Ισραήλ συμφωνούσε σε μια λύση δύο κρατών.

Το να σκοτώνεις τους ανθρώπους με τους οποίους διαπραγματεύεσαι δεν είναι φυσικά ο δρόμος για την ειρήνη.

Ωστόσο, η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό, αλλά με τη βοήθεια των ΗΠΑ, όπου το εβραϊκό λόμπι ελέγχει την κορυφή και των δύο ηγετικών κομμάτων, υπολογίζει στη νίκη σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Με αυτές τις επιθέσεις, το Ισραήλ προσπαθεί να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, γιατί υπολογίζει στο να μπορέσει να κερδίσει με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και να πραγματοποιήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων μέχρι το τέλος, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο λάθος .

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ μετέφεραν ένα από τα αεροπλανοφόρα τους στον Κόλπο του Ομάν και έστειλαν ένα άλλο για να βοηθήσει το Ισραήλ, με μια επιπλέον μοίρα μαχητικών.

Παράλληλα, αναφέρονται συνεχείς προσγειώσεις ρωσικών βαρέων μεταγωγικών αεροπλάνων από το Ιράν , αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι φέρνουν, αλλά είναι πολύ πιθανό να φέρνουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ίσως, όπως αναφέρουν ορισμένες αναφορές, το Ιράν πήρε και πυραύλους Iskander με βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων.

Σε περίπτωση επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ιρανοί διοικητές υπόσχονται να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Αλλά είναι σαφές ότι το Ιράν μπορεί να βασιστεί στη βοήθεια της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, απείλησε πολύ ευθέως το Ισραήλ:

"Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ιράν και θα απαντάμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απειλή για το σύμμαχό μας Ιράν. Προειδοποιούμε τους μισθοφόρους του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, δηλαδή το Ισραήλ, να μην κάνουν λάθη".

Στο φόντο της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και Ιράν, σχηματίζονται ήδη δύο μεγάλοι εχθρικοί συνασπισμοί, αλλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τις σπρώχνουν σε συμμαχία με το γενοκτονικό Ισραήλ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ.

 
Top