Στις 27 Αυγούστου 1922, η Σμύρνη βυθίζεται σε μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας της. Τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα αποχωρούν από την πόλη, σηματοδοτώντας το τέλος της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία. Οι Τούρκοι, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, εισέρχονται στην πόλη και ξεκινά μια σειρά από φρικτά γεγονότα που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη της ανθρωπότητας.

Κατά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Σμύρνη, η πόλη παραδίδεται στις φλόγες και στις σφαγές. Ο ελληνικός και αρμενικός πληθυσμός της πόλης υφίσταται αμέτρητες βαρβαρότητες, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ή να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι φλόγες που τύλιξαν τη Σμύρνη καταστρέφουν μεγάλο μέρος της πόλης, ενώ οι σφαγές και οι εκτελέσεις εκτελούνται με ανελέητο τρόπο.



Όταν στη Σμύρνη κυμάτιζε η Ελληνική σημαία.



Η καταστροφή της Σμύρνης αποτελεί το αποκορύφωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ο ελληνικός πληθυσμός, που ζούσε για αιώνες στη Μικρά Ασία, ξεριζώνεται βίαια, αφήνοντας πίσω του έναν πολιτισμό και μια κληρονομιά που χάθηκαν για πάντα. Η τραγωδία της Σμύρνης αποτελεί ένα σύμβολο των δεινών του πολέμου και των συνεπειών του για τους αμάχους, ενώ παραμένει μια αιώνια υπενθύμιση της φρίκης που μπορεί να προκαλέσει η βία και η εχθρότητα μεταξύ των λαών.

 
Top