Για άλλη μια φορά, ο Πάπας μπαίνει στη συζήτηση για τους μετανάστες, υποστηρίζοντας τώρα ότι η απόρριψη μεταναστών θα ήταν μια αμαρτία του πιο σοβαρού είδους. Αντίθετα, οι νόμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν για να διευκολυνθεί περισσότερη μετανάστευση, πιστεύει. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στην εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας την Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι αντί για πιο περιοριστικούς νόμους και «στρατιωτικοποίηση» των συνόρων, θέλει να δει μια επέκταση των ασφαλών και τακτικών διαδρομών και μια παγκόσμια διακυβέρνηση της μετανάστευσης «βασισμένη στη δικαιοσύνη, την αδελφότητα και την αλληλεγγύη». .

- Πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα: υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται συστηματικά και με κάθε τρόπο για να απορρίψουν τους μετανάστες, είπε ο Πάπας .

- Και αυτό, όταν γίνεται με συνείδηση ​​και υπευθυνότητα, είναι βαρύ αμάρτημα.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, ο Θεός είναι με τους μετανάστες, υποφέρει μαζί τους, κλαίει μαζί τους και ελπίζει μαζί τους, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους απορρίπτουν τους μετανάστες.

Στην ομιλία, επαίνεσε επίσης τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις που «κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και να σώσουν τους τραυματίες και τους εγκαταλειμμένους μετανάστες στους δρόμους της απελπισμένης ελπίδας».

- Αυτοί οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες είναι σημάδι μιας ανθρωπότητας που δεν αφήνει τον εαυτό της να μολυνθεί από την κακή κουλτούρα της αδιαφορίας και της σπατάλης. Αυτό που σκοτώνει τους μετανάστες είναι η αδιαφορία και η στάση μας στα σκουπίδια.

- Και σας ρωτάω: προσεύχεστε για τους μετανάστες, για όσους έρχονται στις χώρες μας για να σώσουν τη ζωή τους; Και «εσείς» θέλετε να τους διώξετε.

Οι καρδινάλιοι διαφωνούν

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τον Πάπα. Μεταξύ αυτών είναι ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα της Γουινέας, πρώην επικεφαλής του λειτουργικού τμήματος του Βατικανού, ο οποίος πιστεύει ότι η εκκλησία δεν πρέπει να ενθαρρύνει τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τη Σάρα, είναι λάθος να «χρησιμοποιούμε τον λόγο του Θεού για να προωθήσουμε τη μετανάστευση», επειδή η χρήση της Βίβλου για την ενθάρρυνση της μετανάστευσης είναι μια «ψευδής ερμηνεία». Είναι καλύτερο «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανθίσουν στον πολιτισμό τους παρά να τους ενθαρρύνουμε να έρθουν στην Ευρώπη», είπε.

Ένας άλλος Αφρικανός καρδινάλιος, ο Νιγηριανός Francis Arinze που κάποτε θεωρούνταν κορυφαίος υποψήφιος για τον παπισμό, κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τους Αφρικανούς να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι είναι καλύτερα στις πατρίδες τους.

Λίγοι πραγματικοί πρόσφυγες

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, η καθηγήτρια Anna Bono, η οποία διδάσκει αφρικανική ιστορία και ιδρύματα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έρχονται από την Αφρική στην Ιταλία δεν είναι πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, την πείνα ή την κακοκαιρία.

Από τους 100 μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία, μόνο τέσσερις είναι γνήσιοι πρόσφυγες, εξήγησε, και οι άλλοι 96 είναι ουσιαστικά οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Οι μετανάστες τείνουν να είναι νέοι άνδρες της μεσαίας τάξης, είπε ο Μπόνο, προσθέτοντας ότι το τεράστιο κόστος της μετανάστευσης έρχεται σε αντίθεση με τη θέση ότι οι μετανάστες ξεφεύγουν από δύσκολες καταστάσεις. Όσοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη πρέπει να συγκεντρώσουν όσο το ισοδύναμο των 10.000 ευρώ για να πληρώσουν τους λαθρέμπορους.

Όλα είναι δωρεάν

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι υπάρχει εκτεταμένη προπαγάνδα από διακινητές ανθρώπων στις αφρικανικές χώρες που προωθούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

- Στις χώρες νότια της Σαχάρας, υπάρχουν διαφημίσεις που παροτρύνουν τον κόσμο να πάει στην Ιταλία, εξηγώντας ότι όλα εδώ είναι δωρεάν. Και πραγματικά είναι. Φαντάζομαι τα τηλεφωνήματα που κάνουν αυτοί οι τύποι στα σπίτια των φίλων τους επιβεβαιώνοντας ότι στην πραγματικότητα τα πάντα τους δίνονται δωρεάν.

 
Top