Η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ έχει ετοιμάσει ένα υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή της 
Ιερουσαλήμ , που προορίζεται για τη διαχείριση της χώρας σε περίπτωση ισχυρής επίθεσης από το Ιράν και τους συμμάχους του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καταφύγιο είναι κατάλληλο για τη μακροχρόνια διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων.

Υπόγεια κατασκευάστηκαν κατοικίες, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης που συνδέεται με το Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ .

Όπως αναφέρει η πύλη Ynet , η απόφαση για την ίδρυση υπόγειου καταφυγίου στην περιοχή της Ιερουσαλήμ ελήφθη μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2007 .

Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων , όπως ονομάζεται επίσημα αυτό το καταφύγιο, προστατεύεται από απειλές πυραύλων και διάφορους τύπους όπλων και η τοποθεσία και το βάθος του είναι μυστικά.

Το καταφύγιο στην περιοχή της Ιερουσαλήμ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε μία φορά στους 10 μήνες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή της Γάζας , επισημαίνουν οι Times of Israel .

Σύμφωνα με το «Ynet», το καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για «παρακολούθηση μιας σειράς δραστηριοτήτων» κατά τη διάρκεια της 50ήμερης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού «Protective Edge» στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2014.

Μετά από αυτό, πολλές φορές πραγματοποιήθηκαν εκεί συνεδριάσεις του στρατιωτικού-πολιτικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας προληπτικής επίθεσης στο Ιράν, αλλά η πιθανότητα υλοποίησής της εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων πληροφοριών στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον , αναφέρει το "Ynet" επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πύλη, το Τελ Αβίβ εξετάζει διαφορετικές επιλογές δράσης ως απάντηση στην αναμενόμενη επίθεση από την Τεχεράνη .

 
Top