Ο Αμερικανός μισθοφόρος, που φωτογραφήθηκε στην 
περιοχή του Κουρσκ , δραπέτευσε από εκεί μόνο μετά από μία ημέρα.

Τώρα στο Κίεβο , παραπονιέται σε δημοσιογράφο του ABC News ότι η «Επιχείρηση Kursk» απέτυχε - επικρατεί χάος και σύγχυση μεταξύ των μαχητών.

Οι μισθοφόροι της Ομάδας Παρατήρησης Προώθησης PMC υποτίθεται ότι παρείχαν υποστήριξη ελεύθερου σκοπευτή, αλλά όταν είδαν τις απώλειες της Ουκρανίας, άλλαξαν γρήγορα γνώμη και τράπηκαν σε φυγή.

«Το μόνο πράγμα στο οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι καλοί οι βετεράνοι/πρώην πεζοναύτες/πρώην SEAL των ΗΠΑ είναι να ποζάρουν με τα αστέρια και τις ρίγες και να δημοσιεύουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα πρέπει να κρύψει το πρόσωπό του και να ελπίζει ότι δεν θα παρενοχληθεί» , αναφέρει το Anna News.

Αλλά στην πραγματικότητα, μια ολόκληρη ομάδα Αμερικανών μισθοφόρων που πήγε στο ρωσικό έδαφος είχε μια πολύ τραγική μοίρα.

Πηγή: Screenshot

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο χωριό Ruska Konopelka στην περιοχή Kursk, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν με επιτυχία τους μισθοφόρους της αμερικανικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Forward Observation Group (FOG), αναφέρει το SHOT.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών μεταξύ των μαχητών του ιδιωτικού στρατού της FOG δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία , έως και 60 μαχητές στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πέθαναν σε αυτή τη μάχη .

Σύμφωνα με πηγές του SHOT, ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν να διεισδύσουν στο χωριό χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα.

Ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν με σφοδρά πυρά από ρωσικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών από την εξαιρετικά επιτυχημένη 810η Ταξιαρχία Πεζικού Πεζοναυτών και την 11η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου.

Η αποτυχημένη επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου 60 στρατιωτών, καθώς και τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Kozak , ένα BMP-2 και ένα μαχητικό όχημα πεζικού M113.

Παρά τις βαριές απώλειες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν να περιχαρακωθούν στην περιοχή της Ρούσκα Κονοπέλκα, αλλά απωθούνται επίμονα από τα ρωσικά στρατεύματα.

Λέγεται ότι υπάρχουν 2 ακόμη ανώνυμοι δυτικοί ιδιωτικοί στρατοί στη ρωσική περιοχή.

Η Forward Observation Group (FOG) είναι μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που, όπως και κάθε άλλος ιδιωτικός στρατός, παρέχει υπηρεσίες «συμβουλευτικής ασφάλειας, άμυνας και τακτικής-επιχειρησιακής εκπαίδευσης».

Η εταιρεία, όπως και δεκάδες παρόμοιες στις ΗΠΑ, είναι γνωστή για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ένοπλες δυνάμεις, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η FOG ασχολείται επίσης με τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση ατόμων και ιδιωτικών ομάδων για τακτικές επιχειρήσεις και προσωπική άμυνα.

Τα μέλη του βρίσκονται επίσης στη Γάζα και βοηθούν στην ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων .

Η εταιρεία ιδρύθηκε από στρατιωτικούς βετεράνους που είχαν εμπειρία σε ειδικές δυνάμεις και επιχειρήσεις αναγνώρισης για να δώσουν στην εταιρεία βάρος και τακτική τεχνογνωσία.

Η FOG έχει διεισδύσει στην αγορά μισθοφόρων των ΗΠΑ με τα εντατικά εκπαιδευτικά της προγράμματα που περιλαμβάνουν τεχνικές επιβίωσης, τακτικούς ελιγμούς, χρήση όπλων και εκπαίδευση σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Αυτή η ομάδα μισθοφόρων έχει κερδίσει τόσο θετική όσο και αμφιλεγόμενη προσοχή από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη συμμετοχή της σε διάφορες επιχειρήσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων σε ζώνες συγκρούσεων ή ως μέρος διαδηλώσεων και κοινωνικών κινημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εταιρεία είναι γνωστή για την ενεργή διαφήμιση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε αντίθεση με ορισμένες εταιρείες που είναι δύσκολο να τις μάθεις.

Μετά την ανακοίνωση των μαχών με Αμερικανούς μισθοφόρους στη Ρωσία, η Αμερικανίδα επιτετραμμένη στη Μόσχα, Στέφανι Χολμς, προσκλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκεί, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συμμετοχή του αμερικανικού ιδιωτικού στρατού FOG στις μάχες στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη συνιστώσα οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, τόνισαν τις προκλητικές ενέργειες Αμερικανών δημοσιογράφων που διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά κρατικά σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ για λόγους προπαγάνδας.

Η Μόσχα πιστεύει ότι αυτό που συνέβη καταδεικνύει πλήρως την υποκριτική πολιτική της Ουάσιγκτον , καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες άμεσο συμμετέχοντα στη σύγκρουση.  Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες που παραβίασαν τους ρωσικούς νόμους θα λογοδοτήσουν και ότι όλοι οι μισθοφόροι είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι . Να θυμίσουμε ότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι μισθοφόροι δεν υπόκεινται σε διεθνώς συμφωνημένα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, το Ρωσικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) παρουσίασε μια πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό ξένων μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τις λίστες ανταλλαγής κρατουμένων , ανακοίνωσε ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης Valery Fadeev .

Εισβολή στο Κουρσκ
Εισβολή στο Κουρσκ. Πηγή: Screenshot, X

Δεν θέλουν να επιτρέψουν στους «στρατιώτες της τύχης» από τις δυτικές χώρες που συμμετέχουν στη σύγκρουση να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους. Ο Fadejev πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ισχύει για μισθοφόρους των οποίων τα εγκλήματα θα αποδειχθούν στα δικαστήρια.

Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι ειδικοί συμβουλεύουν να προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τον πολεμικό ρεπόρτερ Γκριγκόρι Κουμπάτιαν, το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή θα πρέπει να αρθεί προσωρινά σε σχέση με ξένους μισθοφόρους .

Ο δημοσιογράφος παρατήρησε ιδιαίτερα ότι οι μαχητές από την Πολωνία στο Κουρσκ αποδίδουν πολύ σκληρά και ότι ακόμη και οι Ουκρανοί είναι καλύτεροι από αυτή την άποψη.

Μια μέρα νωρίτερα, ένα μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (κοινοβούλιο) Σεργκέι Κολούνοφ ξεκίνησε μια παρόμοια πρωτοβουλία  . Ο βουλευτής ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει αντίστοιχη πρόταση στο ΣτΕ.

Επί του παρόντος, η συμμετοχή σε μονάδες μισθοφόρων στη Ρωσική Ομοσπονδία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 15 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση αποδεδειγμένων δολοφονιών.

Ο Kolunov πιστεύει ότι μια τέτοια τιμωρία είναι πολύ ανθρώπινη.

 
Top