Η Κίνα
 έχει αναπτύξει έναν επεξεργαστή που μπορεί να πραγματοποιεί ανίχνευση και απόκριση σήματος ραντάρ εκπληκτικά 91,46 τοις εκατό πιο γρήγορα , σύμφωνα με ερευνητές που σχετίζονται με το έργο.

Οι αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι ο ταχύτερος μετατροπέας αναλογικού σε ψηφιακό (ADC) που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ADC μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη χρονική καθυστέρηση των δεκτών ηλεκτρονικού πολέμου από νανοδευτερόλεπτα σε picoseconds — ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (UESTC).

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι αυτό το τσιπ μπορεί να βοηθήσει πολύ τον κινεζικό στρατό διπλασιάζοντας σχεδόν την ταχύτητα ανίχνευσης μάχης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή Ning Ning στο UESTC, το οποίο βρίσκεται στο Chengdu και είναι συνδεδεμένο με την China Electronics Technology Group - έναν σημαντικό εργολάβο άμυνας για το Πεκίνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου μετατρέπουν τα αναλογικά σήματα, τα οποία είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σε ψηφιακή μορφή – δυαδική.

Στη συνέχεια, η ψηφιακή μορφή αναλύεται από υπολογιστές για να εντοπιστεί μια απειλή ή ευκαιρία, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις για να αναλάβουν δράση ή αμυντικά μέτρα, όπως απαιτείται.

Ραντάρ Ζελάβα
Ραντάρ Ζελάβα. Πηγή: Screenshot, X

Οι ADC εργάζονται με πλήρη δυναμικότητα 24 ώρες την ημέρα, συλλέγοντας δισεκατομμύρια δεδομένα ανά δευτερόλεπτο και δημιουργώντας εξίσου μεγάλο όγκο δεδομένων.

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση από ομοτίμους που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Ning στο κινεζικό ακαδημαϊκό περιοδικό Microelectronics , αυτή η ατελείωτη διαδικασία που εκτελείται από ADC προκαλεί επιβράδυνση του εξοπλισμού, κατανάλωση υψηλής ισχύος και επίσης σημαντική θέρμανση.

Σύμφωνα με την έκθεση SCMP, η έμπνευση για το εξαιρετικά γρήγορο ADC προήλθε από ηλεκτροεγκεφαλογραφικές οθόνες (EEG), οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Για εξοικονόμηση ενέργειας, ορισμένες φορητές οθόνες EEG χρησιμοποιούν ADC που ενεργοποιούνται από συμβάντα για να διευκολύνουν τη μετατροπή σήματος και τη λήψη δεδομένων.

Οι ερευνητές ακολούθησαν το παράδειγμά τους και συνέχισαν με τον στόχο τους να δημιουργήσουν έναν εξαιρετικά γρήγορο και έξυπνο ADC για στρατιωτική χρήση.

Όπως τα τσιπ σε φορητές οθόνες EEG, το νέο τσιπ φιλτράρει τα αναλογικά σήματα πριν μετατραπούν σε ψηφιακά και προσπαθεί να προσδιορίσει εάν είναι σήματα ραντάρ ή θόρυβος.

Στη συνέχεια, το σύστημα εκδίδει προειδοποιήσεις και η μετατροπή αναλογικού σε ψηφιακό ξεκινά μόνο όταν επιβεβαιωθεί το σήμα του ραντάρ. Αυτό οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου απόκρισης, εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της χρήσης του μηχανήματος.

Εικόνα ραντάρ Πηγή: Telegram

Εικόνα ραντάρ. Πηγή: Telegram, screenshot

«Η εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 30 τοις εκατό μπορεί να επιτευχθεί με συνέπεια σε διάφορα περιβάλλοντα », έγραψε η ερευνητική ομάδα στο έγγραφο, όπως αναφέρεται στην έκθεση SCMP.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το τσιπ βασίζεται σε μια διαδικασία 28 νανομέτρων – καθιστώντας το «οικονομικό και εύκολο στη μαζική παραγωγή».

Είναι μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη που πέτυχαν οι Κινέζοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Η χώρα έχει επιτύχει πολλά σημαντικά ορόσημα όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής και τεχνολογικής της ικανότητας, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Πριν από λίγο καιρό, ερευνητές που σχετίζονται με την αεροπορία της χώρας αποκάλυψαν ότι είχαν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία ραντάρ που μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει αόρατα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού F-22.

Περιέγραψαν ότι με το νέο σύστημα ραντάρ, ένα μαχητικό stealth με την ίδια διαμόρφωση με το F-22 μπορεί να φαίνεται συγκρίσιμα «μεγάλο» με ένα τυπικό αεροσκάφος με διατομή ραντάρ (RCS) άνω των 6 τετραγωνικών μέτρων.

 
Top