Αλβανία: Δημόσια διαβούλευση για την αναβίωση της στρατιωτικής βιομηχανίας μέσω νέου νομοσχεδίου.

Στο μηχανολογικό εργοστάσιο του Poliçan θα παράγονται πυρομαχικά, στο εργοστάσιο του Gramsci θα κατασκευάζονται όπλα και στο εργοστάσιο του Ελμπασάν θα παράγονται εκρηκτικά.

Η Αλβανία κάνει σημαντικά βήματα προς την αναβίωση της στρατιωτικής της βιομηχανίας, καθώς το Υπουργείο Άμυνας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή και εμπορία όπλων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και σε πρακτικό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Για τη δημιουργία κρατικής εταιρείας για την παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών, εξοπλισμού και στρατιωτικών τεχνολογιών» έχει ως στόχο τη θεσμική σύσταση της εταιρείας "KAYO sh.a.", η οποία θα αναλάβει την παραγωγή όπλων. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας δομής με τη μορφή εμπορικής εταιρείας, εξοπλισμένης με όλες τις αναγκαίες δυνατότητες για να ανταγωνιστεί τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με την επεξηγηματική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, μόνο μέσω μιας τέτοιας εταιρείας μπορεί να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αναζωογόνηση των κληρονομημένων δυνατοτήτων της στρατιωτικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο των τρεχουσών δυναμικών στο διεθνές στρατηγικό περιβάλλον ασφάλειας, και των αποφάσεων και προτύπων του ΝΑΤΟ.

Η αναβίωση της παραγωγής όπλων θα συμβάλει παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθιστώντας τη βιομηχανία άμυνας έναν υποστηρικτικό πυλώνα για την πρόοδο. Το αντικείμενο της δραστηριότητας της KAYO sh.a. θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την επισκευή, την αποστρατικοποίηση και την εμπορία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όλων των τύπων όπλων ή εξαρτημάτων τους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών όπλων, πυρομαχικών, τεχνολογιών και στρατιωτικού εξοπλισμού. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί επίσης στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μέσω στενής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτός ο νέος νόμος αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αναζωογόνηση της αλβανικής στρατιωτικής βιομηχανίας, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της χώρας στην περιοχή, καθιστώντας την έναν πιο σημαντικό παράγοντα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σε εναρμόνιση με τους στόχους της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι αρχικές επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου, με τη δημιουργία της KAYO sh.a., υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια λεκ και θα καλυφθούν από το αποθεματικό ταμείο.

Στην Αλβανία, μετά το 1970, κατασκευάστηκαν τρεις βιομηχανικές μονάδες για την παραγωγή όπλων: το εργοστάσιο του Μιεξ, το εργοστάσιο του Γκράμς και το εργοστάσιο του Πολιτσάν. Ωστόσο, μετά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, και τα τρία εργοστάσια έκλεισαν. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι, είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ότι η Αλβανία είναι από τις λίγες χώρες στην περιοχή με ανενεργή στρατιωτική βιομηχανία και ότι απαιτούνται επενδύσεις και επενδυτές για την επανενεργοποίηση και ανάπτυξή της.

Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τα Βαλκάνια, και ειδικά την Αλβανία, να παράγουν όπλα για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας.

 
Top