Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως 128 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αυτό λέει ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelenskyy κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον, ανακοινώνει ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πέρυσι, ο Ζελένσκι ήταν στο κέντρο και συναναστρεφόταν με τους Στόλτενμπεργκ, Μπάιντεν, Μακρόν και τις άλλες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Στη φετινή σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, θα πρέπει να αρκεστεί σε μια ομιλία την Τετάρτη σε ένα μικρότερο αμφιθέατρο στο Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρίγκαν, 20 λεπτά με τα πόδια από το συνεδριακό κέντρο Walter E. Washington - το γιγάντιο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι στιγμής δεν έχει συναντήσει τον Ουκρανό ηγέτη - παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος στέκεται σχεδόν κυριολεκτικά έξω από το σπίτι του. Το Ινστιτούτο Ronald Reagan βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο.

128 αεροσκάφη

Είναι ούτως ή άλλως σε σχέση με την ομιλία της Τετάρτης που ο Volodymyr Zelenskyy θίγει την τρέχουσα ανάγκη της Ουκρανίας για όπλα. Ή ακριβέστερα μετά την ομιλία.

Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πότε θα παραλάβει η Ουκρανία τα αεροπλάνα F-16 που είχαν υποσχεθεί.

- Η Ρωσία χρησιμοποιεί 300 πολεμικά αεροσκάφη σε ουκρανικό έδαφος κάθε μέρα. Έχουν περισσότερα, αλλά χρησιμοποιούν 300, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος σε ερώτηση μετά την ομιλία του, προσθέτοντας:

- Έχουμε απόφαση 10, 20, και να είχαμε 50, δεν είναι τίποτα. Έχουν 300 και αφού αμυνόμαστε χρειαζόμαστε 128. Αυτή είναι η δύναμη που έχουν οι συνεργάτες μας. Μέχρι να έχουμε 128 μαχητικά αεροπλάνα, δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τους Ρώσους.

Ο Ζελένσκι παρομοιάζει την αναμονή της Ουκρανίας για το αεροπλάνο F-16 με την ανυπόμονη αναμονή της μητέρας του να γυρίσει σπίτι από το σχολείο ως παιδί. Αν και βρήκε την ευκαιρία να μείνει μακριά από το σπίτι.

- Αυτό είναι το ίδιο, αλλά πολύ πιο σοβαρό, προσθέτει.

Μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια

Το Βέλγιο έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία 30 αεροπλάνα F-16, ενώ η Ολλανδία είπε ότι θα δωρίσει 24. Η Δανία στέλνει 19 από τα καρότσια της, ενώ η Νορβηγία υποσχέθηκε επίσης μαχητικά αεροσκάφη χωρίς να προσδιορίσει αριθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Nettavisen πάντως πρόκειται για 22 F-16.

Συνολικά, αυτό θα σήμαινε ότι 95 αεροπλάνα F-16 είναι καθ' οδόν προς την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Και αν πρόσθετες χώρες του ΝΑΤΟ, ή οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες, στείλουν επιπλέον αεροσκάφη, τότε ο στόχος του Zelensky μπορεί να φαίνεται εφικτός.

Ωστόσο, ισχύει ότι οι παραδόσεις F-16 εξαρτώνται από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία να παραλάβουν τα νέα αεροπλάνα F-35 που παρήγγειλαν από τις ΗΠΑ. Αλλά το νέο μαχητικό αεροσκάφος είχε πολλές προκλήσεις και τεχνικά προβλήματα που το έκαναν στρατιωτικό πονοκέφαλο. Η μεγάλη σειρά προβλημάτων σημαίνει ότι η λειτουργική διαθεσιμότητα είναι χαμηλή.

Άρα οι παραδόσεις του αεροπλάνου F-16 καθυστερούν. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, δήλωσε τον Μάιο του τρέχοντος έτους ότι η Ουκρανία θα παραλάβει τα 30 πολεμικά αεροσκάφη που είχαν υποσχεθεί εγκαίρως για το 2028 - δηλαδή σε τέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι μιλά για την τρέχουσα ανάγκη της Ουκρανίας για ένα σχέδιο μάχης. Τώρα αμέσως. Αυτό το καλοκαίρι.

Χρειάζονται υποβρύχια

Δεν είναι όμως μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεται η Ουκρανία. Ο Oleksiy Nejizjpapa, διοικητής του ουκρανικού ναυτικού, ζητά επίσης υποβρύχια.

Oleksiy Nejizhpapa, Διοικητής του Ουκρανικού Ναυτικού. 

Σε συνέντευξή του από την περασμένη εβδομάδα, πιστεύει ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αποδυναμωθεί. Όχι τουλάχιστον λόγω των επανειλημμένων ουκρανικών επιθέσεων στη ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. Επομένως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε πιο επιθετικά, σκέφτεται ο διοικητής.

- Δεν οραματιζόμαστε μεγάλα υποβρύχια, δεν χρειάζονται στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τα υποβρύχια πρέπει να αποτελούν μέρος των θαλάσσιων δυνάμεων, λέει ο Oleksij Nejizjpapa.
 
Top