ΜΠΑΜΑΚΟ, ΜΑΛΙ — Τοπικές αυτονομιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του CSP-DPA υπό την ηγεσία των Τουαρέγκ, έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στον στρατό του Μάλι και τους Ρώσους μισθοφόρους της Βάγκνερ (Wagner) στην περιοχή Kidal. 

Στις μάχες φέρεται να έχει σκοτωθεί και διαχειριστής ενός διάσημου ρωσικού στρατιωτικού telegram γνωστό ως “Grey Zone”. Επίσης νεκρός φέρεται να είναι και ο τοπικός διοικητής της ομάδας γνωστός με το ψευδώνυμο «Lotus». Στρατηγικές αναποδιές για τις δυνάμεις του Μάλι και της Ρωσίας Σύμφωνα με αναφορές, οι αυτονομιστές Τουαρέγκ έχουν κατακτήσει με επιτυχία στρατηγικές τοποθεσίες στην περιοχή Kidal, ιδιαίτερα στο Tinzaouatene, θέτοντας μια σοβαρή πρόκληση για τον στρατό του Μάλι που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο στα βόρεια τμήματα της χώρας. 

Οι στρατιωτικοί πραξικοπηματίες του 2020, που προσπαθούν ενεργά να εδραιώσουν τον έλεγχο τους, αντιμετωπίζουν νέες απειλές τόσο από ντόπιους αυτονομιστές όσο και από τζιχαντιστικά στοιχεία που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ο Mohamed Elmaouloud Ramadane, εκπρόσωπος του CSP-DPA, μετέφερε ότι «οι μαχητές του Azawad έχουν τον έλεγχο στο Tinzaouatene και νοτιότερα στην περιοχή Kidal». Επιβεβαίωσε επίσης ότι «Ρώσοι μισθοφόροι και ένοπλες δυνάμεις του Μάλι τράπηκαν σε φυγή», με κάποιους να παραδίδονται μπροστά στην προέλαση των ανταρτών. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει επίσημη παραδοχή από την Ρωσία ότι στηρίζει και ουσιαστικά κατευθύνει την Βάγκνερ στις ενέργειες της καθώς αποτελεί το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου. 

Βαριές απώλειες μεταξύ μισθοφόρων της ομάδας Wagner Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τον ρωσικό όμιλο Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική μισθοφορική εταιρεία γνωστή για τις δραστηριότητές της σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων. 

Πηγή στην Wagner, γνωστή ως δύναμη ‘Rusich’, ανέφερε ότι πάνω από 80 Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Αυτή η καταστροφική απώλεια ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων επιθέσεων από αντάρτες Τουαρέγκ και τζιχαντιστές. Διαχειριστής της ‘Rusich’ έχει κάνει δημόσια έκκληση για υποστήριξη από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να ηγηθεί μιας εθελοντικής αποστολής για τη διάσωση των εναπομεινάντων μισθοφόρων. «Είμαι έτοιμος να μαζέψω όλους όσους θέλουν να πετάξουν εκεί δωρεάν, χωρίς καμία ασφαλιστική πληρωμή. Θα νοικιάσω ένα charter και μαζί με αυτούς τους ανθρώπους θα πετάξω στο Μάλι για να βοηθήσω τα παιδιά μας», δήλωσε, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για βοήθεια από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ένας πρώην υπάλληλος της αποστολής του ΟΗΕ στο Κιντάλ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «τουλάχιστον 15 μαχητές Βάγκνερ σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν μετά από τρεις ημέρες μάχης», τονίζοντας περαιτέρω ότι οι αντάρτες του CSP έχουν κυριαρχήσει στις πρόσφατες εμπλοκές. Οι αντάρτες Τουαρέγκ εδραιώνουν τις θέσεις τους στο βορρά και φαίνεται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερο οπλισμό που χρησιμοποιούν πλέον πολύ πιο αποτελεσματικά με τα βλέμματα να παραμένουν στο πώς οι εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον του Μάλι και της περιοχής του Σαχέλ.

πηγη
 
Top