Ο αριθμός των ανθρώπων που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το απροσδόκητο ταξίδι του Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα την Παρασκευή έχει αυξηθεί. Η Ουγγαρία ανέλάβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τη Δευτέρα και ήδη την πέμπτη ημέρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επίσης στην επίσκεψη. Η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre εξέφρασε την ανησυχία της, σημειώνοντας ότι "το ταξίδι του Όρμπαν στη Μόσχα δεν προωθεί την ειρήνη και είναι αντιπαραγωγικό όσον αφορά την προώθηση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας", σύμφωνα με τη Washington Post.

Η επίσκεψη προκάλεσε ανησυχίες στους κύκλους της ΕΕ. Ο Έρικ Μάμερ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση αν η Επιτροπή θα επισκεφθεί την Ουγγαρία κατά την προεδρία της. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και ότι ο Όρμπαν δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται εξ ονόματος της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, επιβεβαίωσε ότι ο Όρμπαν δεν έλαβε εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

Ο ίδιος ο Όρμπαν μίλησε για ευρωπαϊκές υποθέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, λέγοντας: "Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπορεί να μιλήσει με όλους, και ήθελα να το χρησιμοποιήσω για να συζητήσουμε σημαντικά θέματα". Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Όρμπαν ήταν αυτός που ξεκίνησε τη συνάντηση.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Péter Szijjártó, απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι η Ουγγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα και ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την επίλυση του πολέμου.

 
Top