Οι νέες ενέσεις mRNA που αναπτύσσουν οι Pfizer και Moderna για την "πανδημική γρίπη" έχουν προκαλέσει ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα πίσω από αυτές τις ενέργειες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναθέσει στη Moderna ένα συμβόλαιο αξίας 176 εκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας οικονομικά την εταιρεία που είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες. Παρόμοιες ενέργειες από την κυβέρνηση προς τη Pfizer και τη Moderna δημιουργούν ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των πρωτοβουλιών.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές εξασφαλίζουν συνεχείς ροές κερδών για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες εις βάρος των φορολογούμενων και των αρχών της ελεύθερης αγοράς. Αντί να προάγουν την υγεία, ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στη δημιουργία και συντήρηση κερδοφόρων επιχειρηματικών μοντέλων για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η παρουσία ανθρώπων με συνδέσεις με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Dawn O'Connell, ενισχύει αυτές τις ανησυχίες.

Αν και ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη των πτηνών H5N1 είναι σχετικά χαμηλός, οι φαρμακευτικές εταιρείες προετοιμάζονται για μελλοντικές πανδημίες, δημιουργώντας "καθολικές" ενέσεις για διάφορα στελέχη γρίπης. Αυτό εγείρει ερωτήματα για την αναγκαιότητα και την ηθική αυτών των πρωτοβουλιών, καθώς και για τον ρόλο των κυβερνήσεων στην υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων.

Η κριτική αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και για τη διασφάλιση ότι οι δημόσιες πολιτικές προάγουν πραγματικά τη δημόσια υγεία και όχι τα εταιρικά κέρδη.

 
Top