Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις εντατικές αεροπορικές επιχειρήσεις για την καταστροφή αεροδρομίων και συγκροτημάτων αεράμυνας 
της Ουκρανίας .

Ένα από τα τελευταία παραδείγματα τέτοιων ρωσικών επιχειρήσεων ήταν η επίθεση στο τμήμα S-300PS στην περιοχή του χωριού Koptev κοντά στην πόλη Mirgorod.

Ο στόχος ανακαλύφθηκε από ρωσικά μέσα αναγνώρισης και επιτέθηκε με το επιχειρησιακό-τακτικό συγκρότημα Iskander.

S-300, χτυπήθηκε Iskander
S-300, χτυπήθηκε Iskander. Πηγή: Screenshot, X

Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε μια κεφαλή κρούσης, η οποία επέτρεψε την πιο αποτελεσματική στόχευση του στόχου.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η ουκρανική πλευρά έχασε δύο εκτοξευτές, έναν ανιχνευτή χαμηλού υψομέτρου, ένα ραντάρ φωτισμού και καθοδήγησης, μια καμπίνα ελέγχου μάχης, τρία οχήματα και περίπου σαράντα στρατιώτες που χειρίζονταν αυτόν τον εξοπλισμό.

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση ότι ένα άλλο σύστημα S-300PS των ουκρανικών δυνάμεων, το οποίο αναπτύχθηκε κοντά στον οικισμό Velikodolinskoye στην περιοχή της Οδησσού , στοχοποιήθηκε και καταστράφηκε επίσης από πύραυλο Iskander.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, θέσεις μάχης της μπαταρίας αεράμυνας Patriot καταστράφηκαν στην επίθεση στο χωριό Yuzhno στην περιοχή της Οδησσού .

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έπληξαν το σουηδικό ραντάρ Saab Giraffe AMB (Agile, Multiple Beam), το οποίο σχεδιάστηκε για την ανίχνευση πυραύλων κρουζ και συστημάτων αεράμυνας.

Ένα ρωσικό αναγνωριστικό drone εντόπισε μια μπαταρία εδάφους-αέρος SPADA μαζί με ένα ραντάρ Giraffe κοντά στο χωριό Yuzhno στην περιοχή της Οδησσού .

Δύο εκτοξευτές Patriot υποστηρίζεται επίσης ότι καταστράφηκαν ταυτόχρονα .

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander που εκτοξεύτηκαν από την Κριμαία.

Αυτή είναι τουλάχιστον η πέμπτη ουκρανική μπαταρία αεράμυνας που καταστρέφεται τις τελευταίες 30 ημέρες.

Οι πύραυλοι Kalibr και Kinžal πέφτουν επίσης στο Κίεβο, το εργοστάσιο Artyom , το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύεται καλά από τους Patriots, έχει χτυπηθεί πέντε φορές μέχρι στιγμής .

Στην πόλη έχουν ρεύμα μόνο για λίγες ώρες την ημέρα, αλλά όχι πάντα.

Αυτές οι απώλειες αποδυνάμωσαν σημαντικά τις ουκρανικές δυνατότητες αεράμυνας στην περιοχή και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ρωσικές στρατιωτικές εισβολές.

 
Top