Η κατάσταση στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη καθώς αναφορές δείχνουν ότι ο κινεζικός στρατός πραγματοποιεί ελιγμούς στην περιοχή, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Δύση: εάν επιχειρήσει να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την Κίνα.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, με τη Μόσχα να διατηρεί σημαντική επιρροή στο Μινσκ. Τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις τους έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, ιδίως μετά την ουκρανική κρίση και τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση.

Η Κίνα, από την πλευρά της, επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή μέσω στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών. Η σχέση της με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ενέργειας.


Κοινή Αντιτρομοκρατική Εκπαίδευση Λευκορωσίας και Κίνας

Το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την έναρξη κοινής «αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης» με τη συμμετοχή του κινεζικού στρατού. Η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 19 Ιουλίου και αποτελεί μέρος των εντεινόμενων στρατιωτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Στρατιωτική Άφιξη στο Αεροδρόμιο Baranovichi

Για πρώτη φορά, ένα κινεζικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λευκορωσίας, Baranovichi. Η άφιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση στη στρατιωτική συνεργασία Λευκορωσίας και Κίνας.

Ένταξη της Λευκορωσίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)

Λίγες ημέρες πριν την άφιξη του κινεζικού στρατού, η Λευκορωσία εντάχθηκε επίσημα στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Η ανακοίνωση έγινε στη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα, όπου τονίστηκε ότι ένας από τους στόχους του SCO είναι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Ενημερωτική Εκστρατεία κατά της Ουκρανίας

Πριν από την άφιξη του κινεζικού στρατού, το Υπουργείο Άμυνας και η Συνοριακή Φρουρά της Λευκορωσίας διεξήγαγαν κοινή εκστρατεία ενημέρωσης κατά της Ουκρανίας. Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της άμυνας της χώρας.

Έλεγχος Ετοιμότητας του Λευκορωσικού Στρατού

Ο λευκορωσικός στρατός ξεκίνησε έλεγχο ετοιμότητας από τις 21 Ιουνίου, μία ημέρα μετά από δηλώσεις των λευκορώσων συνοριοφυλάκων ότι αναμένουν αύξηση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων. Οι προετοιμασίες για τον έλεγχο αυτόν παρουσιάστηκαν ως «δοκιμασία» για να δημιουργηθεί η εντύπωση σοβαρών στρατιωτικών ελιγμών, ακόμα και μέσω των προετοιμασιών για στρατιωτική παρέλαση.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν, το πρωί της 28ης Ιουνίου, οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες δημοσίευσαν ένα βίντεο με την κατάρριψη ενός φερόμενου ουκρανικού drone DJI Mavic:

Επιπλέον, οι Λευκορώσοι ανέφεραν ότι βρήκαν κρύπτη όπλων στο ίδιο τμήμα των συνόρων.

Την ίδια ώρα, Κινέζοι ειδικοί σταθμεύουν ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Πολωνία και μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Τέτοιες μονάδες ονομάζονται tripwires στη Δύση .

Αν κάποιος τους πατήσει, η μητέρα πατρίδα απαντά ...

Οι ΗΠΑ τα έχουν σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, και η Κίνα δείχνει ότι δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στις αμερικανικές προκλήσεις.

Το μήνυμα είναι σαφές: εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποφασίσουν να εισβάλουν στη Λευκορωσία, δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο Ρώσους και Λευκορώσους , αλλά και με την Κίνα.

 
Top