Μέλη των 
«Εκλεκτών », μιας διεθνούς ομάδας μισθοφόρων που μάχεται για την Ουκρανία , μπορεί να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου σκοτώνοντας τραυματίες ή παραδίδοντας Ρώσους στρατιώτες, ανέφεραν το Σάββατο οι New York Times , επικαλούμενοι έναν Γερμανό γιατρό στο πεδίο της μάχης.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η εφημερίδα περιγράφει λεπτομερώς τον Caspar Grosse , έναν πρώην Γερμανό στρατιώτη που υπηρέτησε ως γιατρός στη μονάδα και φέρεται να ήταν μάρτυρας των γεγονότων.

Περιέγραψε ένα περιστατικό τον Αύγουστο του 2023 , όταν ένας σοβαρά τραυματισμένος και άοπλος Ρώσος στρατιώτης, που αρχικά εικαζόταν νεκρός, βγήκε από μια τάφρο λέγοντας "βοήθεια" και "παραδώσου" στα αγγλικά, πριν πυροβοληθεί στο στήθος από ένα μέλος της μονάδας.

Ο Ρώσος «ανέπνεε και κινούνταν» όταν ένας άλλος μαχητής «μόλις τον πυροβόλησε στο κεφάλι», κάτι που ο Γκρός υπέθεσε ότι ήταν «έλεος» εκείνη τη στιγμή.

Σε ένα άλλο επεισόδιο που αφηγείται ο Grosse, ένας Έλληνας στρατιώτης γνωστός ως Δίας πέταξε μια χειροβομβίδα σε δύο Ρώσους στρατιώτες, ο ένας από τους οποίους τραυματίστηκε σοβαρά και «μετά βίας μπορούσε να κινηθεί».

Ένας άλλος στρατιώτης προσπάθησε να πλησιάσει τους μισθοφόρους με τα χέρια σηκωμένα όταν μια έκρηξη χειροβομβίδας σκότωσε και τους δύο, σύμφωνα με βίντεο κάμερας τοποθετημένη στο κράνος που είδαν δημοσιογράφοι εφημερίδων.

Ο Γκρός πρόσθεσε ότι εκείνη τη στιγμή, η ουκρανική ομάδα drone επιβεβαίωσε επίσης ότι ο στρατιώτης προφανώς προσπάθησε να παραδοθεί.

Σε ένα τρίτο περιστατικό στα μέσα Οκτωβρίου, ο Grosse έλαβε ένα μήνυμα κειμένου από ένα μέλος με το διακριτικό κλήσης Andok , ο οποίος ήταν υπεύθυνος της μονάδας εκείνη την ημέρα, λέγοντας ότι η ομάδα "πήρε αυτούς τους κρατούμενους".

Οι αιχμάλωτοι φάνηκε να πυροβολήθηκαν από τον Δία , ο οποίος αργότερα καυχήθηκε για τον φόνο.

"Σήμερα ένας καλός φίλος προσφέρθηκε εθελοντικά να εκτελέσει έναν δεμένο κρατούμενο... Καθώς ο κρατούμενος καθόταν στο χαντάκι με το σακάκι του ντυμένο στους ώμους του, ο Δίας ήρθε από πίσω του και τον πυροβόλησε πολλές φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού", έγραψε ο Γκρός στο το ημερολόγιό του εκείνη την εποχή, το οποίο εξέτασε από τους NYT.

Ο Αντόκ φέρεται να υπερασπίστηκε τον φόνο λέγοντας ότι ο Δίας «απλώς έκανε τη δουλειά του».

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι επειδή είμαι γιατρός, θέλω τους κρατούμενους υπό την επίβλεψή μου και ότι κανείς δεν μπορεί να τους πυροβολήσει», είπε ο Γκρος στους NYT, ισχυριζόμενος ότι ήταν τόσο αναστατωμένος από τα περιστατικά που παραπονέθηκε στον Ράιαν Ο' Λίρι. , ο de facto επίλεκτος διοικητής της εταιρείας και πρώην μέλος της Εθνικής Φρουράς του Στρατού των ΗΠΑ από την Αϊόβα.

Ο Ο' Λίρι αρνήθηκε ότι τα «αδέρφια» του είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η ιστορία εξαπλώνεται ήδη σε ορισμένα δίκτυα, ειδικά στον Xu, και τα κορυφαία δυτικά μέσα την αγνοούν ως συνήθως...

Σύμφωνα με τις διατάξεις των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, «τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν καταθέσει τα όπλα τους και όσοι έχουν αποκλειστεί από τον αγώνα λόγω ασθένειας, πληγών ή συλλήψεων» πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης.

Οι δολοφονίες κάθε είδους, ο ακρωτηριασμός και τα βασανιστήρια κρατουμένων είναι εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τους NYT, ο πρεσβευτής της Ρωσίας αρμόδιος για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, Rodion Miroshnik , είπε ότι η Μόσχα θα ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς με εκπροσώπους στην Ουκρανία να επαληθεύσουν τις πληροφορίες, οι οποίες, εάν επιβεβαιωθούν, θα σήμαιναν «παραβίαση βασικών κανόνων και αρχών της ανθρωπιστικής βοήθειας». νόμος που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου».

Πληροφορίες σχετικά με αυτά τα εγκλήματα συλλέγονται ήδη από τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή και άλλες κρατικές αρχές.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, «συνολικά 11.675 ξένοι μισθοφόροι από 84 χώρες έφτασαν επίσημα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων»,  σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνα.

Κάποιοι έχουν ήδη σκοτωθεί, ενώ άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Περίπου 3.100 μισθοφόροι συνεχίζουν να πολεμούν για το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε τον Απρίλιο ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν.

Η Μόσχα τόνισε ότι οι μισθοφόροι, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους , «αντιπροσωπεύουν νόμιμο στόχο των ενόπλων δυνάμεών μας».

 
Top