Στο πλαίσιο του Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν ένα Πρωτόκολλο Πρόθεσης για τη διασφάλιση στρατιωτικής κινητικότητας κατά μήκος της Πανευρωπαϊκής Σύνδεσης 7. Αυτό δεσμεύει τις χώρες να διευκολύνουν την ελεύθερη και γρήγορη κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων του NATO από την Αδριατική θάλασσα προς τη Μαύρη Θάλασσα και, αν απαιτηθεί, να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις βαθέως στα Βαλκάνια, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Αλμπανίαν Ποστ".

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν έναν διάδρομο στρατιωτικής κινητικότητας.

Ο πρώτος διάδρομος θα εκτείνεται από την Ιταλία, διαμέσου της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρι τη Βουλγαρία, με σκοπό την επιτάχυνση της μετακίνησης στρατιωτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια ασκήσεων και ενδεχόμενων συγκρούσεων.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες στην περιοχή σχετικά με τις επιπτώσεις των στρατιωτικών κινήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

 
Top