Η πολύνεκρη επίθεση σε παραλία της Σεβαστούπολης 
στις 23 Ιουνίου πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις στη Ρωσία και άφησε πολλούς σχολιαστές σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer το εκτίμησε προσεκτικά όχι και πολύ, γιατί «η Ρωσία τα πάει πολύ καλά στο πεδίο της μάχης» είναι φυσικά προς το συμφέρον της Ρωσίας να μην συμβεί μια τέτοια κλιμάκωση που θα εμπλέκει ολόκληρο το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να σημειώσει αργή και σίγουρη πρόοδο στα μέτωπα, χωρίς η Δύση να ενθουσιάζεται πολύ με αυτό. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Η Ρωσία κατακτά χωριά μέρα με τη μέρα και σιγά σιγά μαγειρεύει το «Nato the Frog».

Οποιαδήποτε απώλεια στη Δύση θεωρείται «ασήμαντη» ως «άλλο χωριό» ή «κατεστραμμένη πόλη» χωρίς «στρατηγική σημασία», αλλά όλες αυτές οι αλλαγές οδηγούν αργά και σταθερά στην ήττα της Ουκρανίας.

Και οι συμμαχίες του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, ακόμη και στην Ουκρανία, είναι ξεκάθαρο στην ηγεσία της χώρας ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και ειδικότερα των ΗΠΑ είναι το μόνο που μπορεί να τους σώσει από την πλήρη ήττα.

Στη συνέχεια , ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ ζήτησε από τον στρατό να προετοιμάσει μια σειρά «αντίμετρων» λόγω της επιχείρησης αμερικανικών drones, τα οποία όχι μόνο παρατηρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά κατευθύνουν επιθέσεις με πυραύλους και αεροπλάνα στο ρωσικό έδαφος.

Σε αυτές τις επιθέσεις, όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στην πραγματικότητα από τις ΗΠΑ με τους συμμάχους τους και η Ουκρανία είναι μόνο ένας ενδιάμεσος.

Αμέσως μετά, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η Ρωσία είχε ήδη καταρρίψει το πρώτο αμερικανικό drone ως απάντηση στη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS στην Κριμαία, που σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους (μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τραυμάτισαν περισσότερα από 150 ) στις παραλίες.

Αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν fake news.

Ταυτόχρονα, άρχισαν να εμφανίζονται ιστορίες για κάποιου είδους, υποτιθέμενη εντελώς τυχαία «στενή συνάντηση» μεταξύ αμερικανικών drones και ρωσικών αεροπλάνων.

Το τι πραγματικά συνέβη μόλις μας το αποκάλυψε ο πάντα καλά ενημερωμένος ανταποκριτής και αυστραλιανή εφημερίδα για τα βουνά John Helmer, με τη βοήθεια στοιχείων από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Από τις 24 Ιουνίου και μετά, δεν ήταν πλέον δυνατή η παρακολούθηση αμερικανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Κάτι προφανώς συνέβη.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Στρατηγός Λόιντ Όστιν , μίλησε κατόπιν τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, στις 25 Ιουνίου. Ήταν η πρώτη τους συνομιλία από τότε που ο Μπελούσοφ αντικατέστησε τον Σεργκέι Σόιγκου τον Μάιο.

Στην ενημέρωση του Πενταγώνου , τίποτα δεν ειπώθηκε για το περιεχόμενο, εκτός από το ότι ήταν το Πεντάγωνο που ξεκίνησε την κλήση, όχι η ρωσική πλευρά.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Μπελούσοφ παρατήρησε «αυξημένη ένταση πτήσεων στρατηγικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα» και «έδωσε εντολή στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να λάβει μέτρα για γρήγορη απάντηση σε προκλήσεις. "

Ο λόγος για αυτό ήταν ότι η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία «άρχισε να επιτίθεται στα drones Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με νέο τρόπο».

Οι επιχειρήσεις τους μεταφέρθηκαν από τη Sigonella της Ιταλίας στην αεροπορική βάση Kogălniceanu κοντά στην Κωνσταντία της Ρουμανίας.

Η επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου για την καθοδήγηση των πυραυλικών επιθέσεων της Ουκρανίας στην Κριμαία έχει μεταφερθεί από drones σε επανδρωμένα αεροσκάφη και από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF).

Οι βρετανικής κατασκευής πύραυλοι Storm Shadow που εκτοξεύτηκαν από ουκρανικά αεροσκάφη αντικατέστησαν στη συνέχεια το ATACMS και ξεκίνησαν νέες επιθέσεις στη Σεβαστούπολη .

Η ρωσική αντίδραση ήταν να καταστρέψει τα ουκρανικά αεροδρόμια από τα οποία εκτοξεύτηκαν αυτές οι εκτοξεύσεις και τα αεροπλάνα που τις εκτόξευσαν.

Στις 2 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «πέντε αεροσκάφη Su-27 της εχθρικής αεροπορίας καταστράφηκαν και δύο υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα ομαδικής επίθεσης με όπλα ακριβείας στο αεροδρόμιο. Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ακόμη ουκρανικά αεροσκάφη, ένα MiG-29 και ένα Su-27.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν την «αεροπορική εκκένωση αμερικανικών χερσαίων απωλειών από την περιοχή Nikolayev», από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι ATACMS, μέσω του πολωνικού συνοριακού κόμβου Rzeszów.

Έτσι ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας συνεχίζεται.

Δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, ο Boris Rožin από το κανάλι Colonel Cassad και ο Mihail Zvinčuk από το Rybar , παραμένουν δύσπιστοι. «Τα κέντρα αποφάσεων έχουν πλήρη επίγνωση [του προβλήματος των drone στη Μαύρη Θάλασσα]. Όμως μετά από όλες τις διαβάσεις των κόκκινων γραμμών και παρά τις απειλητικές δηλώσεις για κατάρριψη του αμερικανικού RQ-4, κανείς δεν το έκανε».

Αργά στις 27 Ιουνίου, το ρωσικό στρατιωτικό blog Militarist ανέφερε για μια επιχείρηση της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Rivet Joint συνοδευόμενα από μαχητικά Typhoon.

Το κανάλι Mudray Ptits Yevgeni Krutikov ανέφερε στη συνέχεια ότι αυτή η επιχείρηση της RAF, που κανονικά εδρεύει στο Waddington της Αγγλίας, είχε μεταφερθεί στην αεροπορική βάση Kogălniceanu κοντά στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας.

Τα δελτία τύπου του ΝΑΤΟ και της RAF αποκαλούν τη ρουμανική επιχείρηση «ενισχυμένη εναέρια επιτήρηση».

Σε προηγούμενες επιχειρήσεις, τα αεροσκάφη Rivet Joint παρέμειναν στη ζώνη αεροπορικών πληροφοριών της Ρουμανίας και ήταν χωρίς συνοδεία μαχητικών. καθώς η εμβέλεια επεκτάθηκε πιο κοντά στην Κριμαία, προστέθηκαν οι Τυφώνες.

Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου σημειώθηκαν δύο νέες επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή της Σεβαστούπολης.

Αν και οι «ουκρανικοί» πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν στον αέρα, ο Boris Rozhin, επικεφαλής του στρατιωτικού ιστολογίου Colonel Cassad, ισχυρίστηκε ότι «προς το παρόν, η μάχη μεταξύ πυρών αεράμυνας και εισερχόμενων [βλημάτων] δεν είναι ικανοποιητική».

Σύμφωνα με αναφορές του Rozhin, δύο κύματα ουκρανικών ρουκετών σημειώθηκαν τη Δευτέρα, το πρώτο λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι και το δεύτερο λίγο πριν τις 7:00 το βράδυ.

Καθημερινή αναφορά του Υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν οκτώ βρετανικής κατασκευής και κατευθυνόμενοι πύραυλοι Storm Shadow .

Αλλά μια άλλη διαφορά είναι αισθητή.

Τα αμερικανικά ATACMS αντικαταστάθηκαν για άλλη μια φορά από πυραύλους Storm Shadow μετά την εκδίωξη αμερικανικών drones από τη Μαύρη Θάλασσα ...

Ο ιταλικός στρατιωτικός ιστότοπος παρακολούθησης Itamilradar , ωστόσο, αναφέρει ότι τα drones Global Hawk της USAF δεν μπορούν πλέον να φαίνονται πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Και γιατί;

Στην Έκθεση Tsargrad την 1η Ιουλίου, ο στρατιωτικός αναλυτής Vladislav Shlepchenko αναφέρει ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει επινοήσει «τακτικές αναχαίτισης αμερικανικών drones με εκρήξεις εναέριων αναταράξεων τόσο ισχυρές που ανάγκασαν τους χειριστές τους να υποχωρήσουν. Η πρώτη δοκιμή τακτικής έγινε στις 24 Ιουνίου.

Για να το θέσω απλά – το ρωσικό MiG 31 λέγεται ότι είναι εξαιρετικά κοντά στο αμερικανικό drone στον διεθνή χώρο όπου το Global Hawk πετούσε με ταχύτητα 2-3 Mach (διπλάσια ή τριπλάσια ταχύτητα του ήχου).

Λέγεται ότι έχασε την άνωση του λόγω έκτακτων αναταράξεων και άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα.

Οι «πιλότοι» του κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το αεροπλάνο, αλλά απέσυραν αμέσως το πολύτιμο αεροπλάνο στην έδρα του.

Έτσι το όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε, αλλά η Ρωσία πέτυχε τον στόχο της.

Αυτή είναι λοιπόν μια εκδοχή της τακτικής της «χωματερής καυσίμου» των δύο Su-27 που κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone, το MQ-9 Reaper , στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Μαρτίου 2023 .

Κατά τη δεύτερη υπερπτήση, ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη χτύπησε ακόμη και το drone, το οποίο επίσης «λούστηκε» σε ένα μεγάλο σύννεφο κηροζίνης, κάτι που σίγουρα δεν προβλεπόταν και δεν είναι καλό για τον κινητήρα του...

Αυτή η τελευταία ρωσική επιτυχία πυροδότησε στη συνέχεια το τηλεφώνημα του στρατηγού Austin στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι η ενέργεια ήταν μια απάντηση στην «εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων πληροφοριών κατά των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ότι η Ρωσία «θα απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις του είδους».

Αυτός ήταν ο λόγος της αλλαγής από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Τα drones αποσύρθηκαν από υπερπτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και αντικαταστάθηκαν από υπερπτήσεις μεγάλων αεροσκαφών ηλεκτρονικής επιτήρησης .


Ακόμη και αυτά τα αεροπλάνα πλέον πετούν συνοδευόμενα από μαχητικά.


Φυσικά, αυτά τα αεροπλάνα δεν μπορούν απλά να «χτυπηθούν» γιατί είναι πολύ μεγάλα και καλύτερα προστατευμένα.


Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για την (επιδεινωμένη) αποτελεσματικότητα του «δυτικού» ελέγχου του ουκρανορωσικού μετώπου και τη στόχευση πυραυλικών και άλλων επιθέσεων κατά της Ρωσίας.

 
Top