Οι εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού 
Ναρέντρα Μόντι και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν ότι όλες οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν και να απομονώσουν τη Ρωσία ήταν μάταιες, γράφει η κινεζική Global Times .

Η ισορροπημένη διπλωματία της Ινδίας δεν είναι μόνο σύμφωνη με τα συμφέροντά της, αλλά συμβάλλει στην παγκόσμια στρατηγική ισορροπία που έχει απειλήσει η ηγεμονία των ΗΠΑ .

Όπως θυμούνται τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Μόντι ξεκίνησε μια διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία τη Δευτέρα, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Πρόεδρος Πούτιν με τσάι, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά στο σπίτι του στο Novy Ogarevo . Στη συνέχεια, την Τρίτη, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν επίσημες συνομιλίες στο Κρεμλίνο .

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS , ο Μόντι είπε ότι ήταν «με μεγάλη χαρά να επισκεφτώ το σπίτι ενός φίλου» και πρόσθεσε ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «είναι μεγάλο όφελος για τον ινδικό λαό».

Σε ανάρτησή του που δημοσιεύτηκε στην κοινωνική πλατφόρμα Χ , ο πρωθυπουργός έγραψε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών «σίγουρα θα ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς Ινδίας και Ρωσίας».

Αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι "δεν έχει προγραμματιστεί επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης", το TASS ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Μόντι εστίασαν στο εμπόριο, την οικονομία και ζητήματα "περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας" σε συζητήσεις για ενεργειακά ζητήματα. και ο πόλεμος στην Ουκρανία .

Σχολιάζοντας τη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ Μόντι και Πούτιν , ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είπε ευθέως και ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία» και ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το Νέο Δελχί θα προέτρεπε τη Ρωσία να «σεβαστεί τον Χάρτη του ΟΗΕ. », καθώς και «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα δείχνει την εξισορρόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, δήλωσε στους Global Times ο Λι Χαϊντόνγκ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας .

Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό, η μεγαλύτερη πρόκληση στον σημερινό κόσμο είναι η αμερικανική ηγεμονία, η οποία επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να ενεργεί αυθαίρετα και αχαλίνωτα.

Η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία, σημείωσε ο Λι, προσθέτοντας: «Οι επαφές του Μόντι με τον Πούτιν στη Ρωσία πρέπει να θεωρηθούν θετικές, καθώς εξισορροπούν τις κύριες σχέσεις ισχύος».

Η επίσκεψη του Μόντι έγινε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η οποία είχε ξεκάθαρα στόχο τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πείσουν την Ινδία να απομονώσει τη Ρωσία.

Η Ινδία είναι μια μεγάλη δύναμη που έχει μακρά παράδοση στρατηγικής αυτονομίας και έχει βαθιά επίγνωση των λαθών της αμερικανικής διπλωματίας , είπε ο Λι, προσθέτοντας ότι «η Ινδία είναι ρεαλιστική ως προς αυτό, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, η Ινδία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις που εξήγγειλε η Δύση και στράφηκε στη συνεργασία με τη Ρωσία, από όπου σήμερα εισάγει περισσότερο από το 40% του πετρελαίου της.

Επιπλέον, η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία.

«Οι στενότερες σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας δείχνουν την αποτυχία της αμερικανικής στρατηγικής να συγκρατήσει και να απομονώσει τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει βαθιά απογοήτευση για τις ελίτ στην Ουάσιγκτον», πιστεύει ο Λι.

Κινέζος αναλυτής πιστεύει ότι η πολιτική της Ινδίας έναντι της Ρωσίας θα παραμείνει αμετάβλητη, ανεξάρτητα από το ποιος θα καταλάβει τη θέση στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο .

 
Top