Ο Γενικός Γραμματέας 
του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι κανείς δεν είπε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία σε 10 χρόνια , προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να στηρίξει το Κίεβο για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.

"Αυτό είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο CBS .

Δήλωσε ότι λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον συντονισμό της βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία και θα εγκατασταθεί διοίκηση στη Γερμανία με κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης στα ανατολικά της συμμαχίας.

Όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο ίδιος ο Όρμπαν κατέστησε σαφές ότι δεν επισκέπτεται εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

«Διαφορετικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επικοινωνούν με τη Μόσχα με διαφορετικούς τρόπους. Για μένα, είναι σημαντικό ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την Ουκρανία, τόσο όσον αφορά τη νέα εκπαίδευση και βοήθεια, όσο και τις μακροπρόθεσμες υποσχέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον. την επόμενη εβδομάδα .

Όπως είπε, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι να πειστεί ο Πούτιν ότι δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης.

«Πρέπει να καθίσει και να αποδεχθεί μια λύση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα στην Ευρώπη και ο μόνος τρόπος να πειστεί ο Πούτιν ότι δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης είναι η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», λέει ο Στόλτενμπεργκ.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατηγόρησε για άλλη μια φορά την « Κίνα ότι είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας».

«Ο πρόεδρος Xi και ο πρόεδρος Πούτιν θέλουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να αποτύχουν στην Ουκρανία.

Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα εμψυχώσει μόνο τον Πούτιν, αλλά και τους Σιίτες.

Όπως είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί αύριο στην Ασία » , υποστηρίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Σε αντίθεση με τον Στόλτενμπεργκ, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν πιστεύει ότι είναι καιρός να μιλήσει με τον Πούτιν.

«Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι θα αναγκάσουμε τον Πούτιν να αποσυρθεί με εκφοβισμό», τόνισε ο Jean-Luc Mélenchon.

«Δεν είμαστε σε θέση να απειλήσουμε τη Ρωσία», προειδοποίησε.

«Κανείς δεν μπορεί να κατακτήσει μια χώρα με επτά ζώνες ώρας που έχει ήδη νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ », πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Εξήγησε την απόφασή του να καταψηφίσει τη συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία ότι το έγγραφο προβλέπει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, «πράγμα που σημαίνει ότι η ειρήνη με τη Ρωσία δεν θα είναι δυνατή».

Επιπλέον, η συμφωνία ασφαλείας μιλά για την υποστήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία θα βλάψει τη Γαλλία , κατέληξε στο συμπέρασμα κορυφαίος Γάλλος πολιτικός.

 
Top