Η Agnieszka Huf γράφει στην Καθολική εβδομαδιαία εφημερίδα Gość Niedzielny ότι οι απαγορεύσεις στις αμβλώσεις θα καταστούν ουσιαστικά άκυρες χωρίς νομικές συνέπειες. Την περασμένη Παρασκευή, το Sejm, η Κάτω Βουλή της Πολωνίας, ψήφισε νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, το οποίο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Το Άρθρο 152 του Πολωνικού Ποινικού Κώδικα

Επί του παρόντος, το άρθρο 152 του Πολωνικού Ποινικού Κώδικα (KK) ορίζει ότι «όποιος τερματίζει την εγκυμοσύνη με τη συγκατάθεση της γυναίκας, κατά παράβαση του νόμου, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών». Η ίδια ποινή ισχύει για όσους βοηθούν σε παράνομο τερματισμό της εγκυμοσύνης ή παρακινούν σε έκτρωση.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο πρότεινε ότι άτομα που βοηθούν μια γυναίκα να κάνει έκτρωση μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης δεν θα αντιμετωπίζουν ποινική ευθύνη, ακόμη και σε περίπτωση θανάτου της γυναίκας. Επίσης, γιατροί που κάνουν έκτρωση μέχρι τον ένατο μήνα σε περιπτώσεις σοβαρών ελαττωμάτων του εμβρύου δεν θα θεωρούνται εγκληματίες.

Προς έκπληξη πολλών βουλευτών, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 215 ψήφους υπέρ, 218 κατά και δύο αποχές. Η απουσία ορισμένων μελών επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση της νομικής προστασίας της ζωής στην Πολωνία. Εάν το νομοσχέδιο είχε περάσει, θα λειτουργούσε ως εκ των πραγμάτων πράσινο φως για τις αμβλώσεις κατ' απαίτηση.

Οι αριστεροί πολιτικοί γνωρίζουν ότι η καθιέρωση της άμβλωσης κατ' απαίτηση δεν είναι απλή στην Πολωνία λόγω των συνταγματικών διατάξεων. Στόχος τους είναι να εισάγουν αλλαγές στη νομοθεσία που διευρύνουν τις δυνατότητες διακοπής της εγκυμοσύνης, όπως η διεύρυνση της βάσης για να επιτρέπονται οι αμβλώσεις λόγω απειλών για την ψυχική υγεία μιας γυναίκας.

Ψυχιατρική Θεραπεία

Η Δρ. Aleksandra Sztuka δήλωσε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν ψυχιατρική θεραπεία, εξηγώντας ότι τα φάρμακα μπορούν να προσαρμοστούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Κίνημα Υπέρ των Αμβλώσεων

Παρά την αποτυχία του νομοσχεδίου, υπάρχει σημαντική υποστήριξη για τη μερική νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Πολωνία. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι υποστηρικτές των αμβλώσεων είναι νεότεροι ψηφοφόροι.

 
Top