Η έκθεση του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει τη σημαντική στρατιωτική παρουσία της Πολωνίας

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία έχει τώρα τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ, που ξεπερνιέται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Αυτή η έκθεση, που περιγράφει λεπτομερώς τις αμυντικές δαπάνες και το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων από το 2014 έως τα μέσα του 2024, τοποθετεί την Πολωνία στην πρώτη γραμμή στην Ευρώπη με στρατιωτική δύναμη άνω των 216.000 ατόμων.

Ο Jacek Siewiera , επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, τόνισε αυτή την κατάταξη σε δήλωση στο X, δηλώνοντας: «Ακόμα κι αν τα στοιχεία από τις «Αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ» είναι εκτιμήσεις για φέτος, η Πολωνία είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία στρατιωτική δύναμη στο Ευρώπη."

Αυτή η τοποθέτηση υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά της Πολωνίας στη συνολική δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 3,4 εκατομμύρια στρατιώτες σε 32 έθνη. Σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας ξεπερνούν εκείνες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού.

Ο πολωνικός στρατός, με σημερινή ισχύ που υπολογίζεται σε 216.100 στρατιωτικούς, κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν σήμερα 1,3 εκατομμύρια στρατιώτες και την Τουρκία, όπου υπηρετούν 481.000 στρατιώτες. Έτσι, η Πολωνία έχει ξεπεράσει όλους τους άλλους συμμάχους σε μέγεθος.

Στην Ευρώπη, οι γαλλικές δυνάμεις είναι συγκρίσιμες με αυτές της Πολωνίας, με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ να δείχνουν 205.700 στρατιώτες. Ακολουθούν η Γερμανία με 185.600 στρατιώτες, η Ιταλία με 171.400 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 138.100 στρατιώτες. Μεταξύ των χωρών με στρατούς που ξεπερνούν τους 100.000, περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία (117.400) και η Ελλάδα (110.800).

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η Πολωνία προηγείται στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ σε απόλυτες τιμές. Σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι πολωνικές αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν σε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περίπου 967 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι χώρες με μεγαλύτερους δυτικοευρωπαϊκούς στρατούς, παρόλο που έχουν λιγότερα στρατεύματα, θα δαπανήσουν επίσης περισσότερα από την Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (97 δισεκατομμύρια δολάρια), του Ηνωμένου Βασιλείου (82 δισεκατομμύρια δολάρια) και της Γαλλίας (64 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Ιταλία θα έχει δαπάνες παρόμοιες με της Πολωνίας, περίπου 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Ιούνιο, έως το 2024, 23 από τους 32 συμμάχους θα εκπληρώσουν το όριο αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ, που καθορίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας το 2014.

Οι συνολικές εκτιμώμενες αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,9 τοις εκατό φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2014. Αυτό δείχνει ότι οι σύμμαχοι ξοδεύουν συλλογικά σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς.

 
Top