Το μεγαλύτερο εναλλακτικό μέσο ειδήσεων της Γερμανίας, το Compact, απαγορεύτηκε την Τρίτη με απευθείας εντολές της κόκκινης-πράσινης κυβέρνησης της χώρας. Αυτό ανακοινώνει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών -ο οποίος ο ίδιος καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη βίαιη αριστερά.

Το Compact, το οποίο δημοσιεύεται μία φορά το μήνα, ιδρύθηκε το 2010 από τον δημοσιογράφο Jürgen Elsässer. Με κυκλοφορία περίπου 40.000 αντιτύπων, υπήρξε μακράν το μεγαλύτερο λεγόμενο εναλλακτικό μέσο της χώρας.

Το κανάλι της εφημερίδας στο YouTube έχει εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους και ένα ντοκιμαντέρ που παρήγαγε η Compact σχετικά με την επίθεση στο Nord stream έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.

Πριν ιδρύσει την Compact, ο Elsässer είχε μακροχρόνιο υπόβαθρο ως δημοσιογράφος και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ήταν αρχισυντάκτης και αναπληρωτής αρχισυντάκτης αντίστοιχα για τις δύο αριστερές εφημερίδες Junge Welt και Konkret.

Το Compact, από την άλλη πλευρά, έχει καταλήξει να είναι ή τουλάχιστον να θεωρείται ως ανεπίσημο φερέφωνο για τη δεξιά εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Απαγορεύεται από την κυβέρνηση

Το AfD προχώρησε στις εκλογές για την ΕΕ τον περασμένο μήνα – κυρίως εις βάρος των κόκκινων-πράσινων κομμάτων, τα οποία οπισθοδρομήθηκαν. Και σήμερα, ένα από τα άτυπα κανάλια των μέσων ενημέρωσης απαγορεύεται με εντολή της κυβέρνησης.

«Σήμερα απαγόρευσα το ακροδεξιό περιοδικό Compact», γράφει η σοσιαλδημοκρατική υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Προσθέτει ότι «η απαγόρευσή μας είναι ένα σκληρό πλήγμα για το ακροδεξιό περιβάλλον».

Ο Faeser κατηγορεί την πλέον απαγορευμένη εφημερίδα ότι «αναταράσθηκε με ανείπωτο τρόπο εναντίον των Εβραίων, κατά των μουσουλμάνων και κατά της δημοκρατίας μας».

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ουσία στους ισχυρισμούς. Το Compact ήταν μια σχετικά ομαλή δημοσίευση με μεγάλη συντακτική εμβέλεια - ακόμα κι αν ήταν αιχμηρή κατά των όσων βρίσκονται στην εξουσία.

Μεταξύ άλλων, η Compact επέκρινε την πολιτική ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ το 2015. Φαξ

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φέιζερ έχει στενούς δεσμούς με την Antifascistisk Aktion. Μόλις πριν από δύο χρόνια, έγραψε μια στήλη φιλοξενίας σε μια από τις εφημερίδες του κινήματος που επιβεβαιώνει τη βία, η οποία έγινε αντιληπτή στην εφημερίδα Bild .

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την ακροαριστερή εμπλοκή του υπουργικού συμβουλίου.

Επιδρομές της αστυνομίας

Το πρωί της Τρίτης, μασκοφόροι αστυνομικοί εισέβαλαν στην κατοικία του αρχισυντάκτη Jürgen Elsässer σε ένα προάστιο του Βερολίνου. Η αστυνομία υποδέχτηκε και άλλους στην εφημερίδα, γράφει το γερμανικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης ARD Tagesschau.

Φαξ Χ

Νομικά μιλώντας, η Νάνσυ Φέιζερ και η κόκκινη-πράσινη κυβέρνηση βασίζονται στον νόμο περί ενώσεων της χώρας . Σύμφωνα με αυτήν, ενώσεις, εταιρείες και ιδρύματα μπορούν να απαγορευτούν εάν «αντεβαίνουν στη συνταγματική τάξη ή την αρχή της διεθνούς συναίνεσης».

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί το Σύμφωνο ότι έρχεται ενάντια στην «ελεύθερη δημοκρατική τάξη» με συνεχή άρθρα που επικρίνουν το καθεστώς.

Το άκρο αριστερό περιβάλλον από το οποίο αντλεί υποστήριξη η κόκκινη-πράσινη πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης για αυτό το είδος ολοκληρωτικής καταστολής χαιρετίζει την καταστολή της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πιθανό να είναι ένα μέτρο που είναι αμφιλεγόμενο, ακόμη και εντός της κυβέρνησης.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χιλιάδες άνθρωποι εκφράζουν ανησυχία ότι η κυβέρνηση στέλνει την αστυνομία σε άβολους δημοσιογράφους και κλείνει μια εφημερίδα που αποδοκιμάζει. Το κλείσιμο περιγράφεται ως ο πιο εκτεταμένος περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 
Top