Και στο βάθος… όλεθρος

Πως θα υπάρξει άμεση «στρατιωτική απάντηση» δεσμεύτηκε κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα στην Ευρώπη.

Ο Sergei Ryabkov, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη μη διάδοση και τον έλεγχο των όπλων, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο περιθώριο του 10ου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ BRICS στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass την Πέμπτη.
«Θα δώσουμε στρατιωτική απάντηση στη νέα απειλή, ήρεμα, με ψυχραιμία», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες.
Ρώσοι αξιωματούχοι καλεσμένοι στη ρωσική κρατική τηλεόραση ζητούν χτυπήματα στο έδαφος των ΗΠΑ ως αντίποινα για τη βοήθεια και τα όπλα που παρέχονται από η κυβέρνηση Biden στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος Putin έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να αντιδράσει ασύμμετρα στην προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
Η μεταφορά όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας στο Κίεβο είναι ένας δρόμος για πολύ σοβαρά προβλήματα, είχε τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, η ανακοίνωση των σχεδίων για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς στη Γερμανία είχε στόχο να σώσει τη φήμη του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
«Η Ουάσιγκτον λαμβάνει μια σειρά μέτρων για να σώσει τον φιλελεύθερο Δημοκρατικό υποψήφιο μετά την αποτυχία του debate, όταν ολόκληρη η χώρα τρομοκρατήθηκε και άρχισε να αναρωτιέται πώς οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ κατάφεραν να αποκρύψουν από την κοινή γνώμη το αυτονόητο: τη φυσική κατάσταση του Biden», τόνισε με νόημα.
«Όλα αυτά γίνονται για να αποσπάσουν με κάποιο τρόπο την προσοχή του κοινού από το ζήτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε η διπλωμάτισσα.
Σύμφωνα με τη Zakharova, γι' αυτό γίνονται δραστικά βήματα, γίνονται δηλώσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και αναζωπυρώνεται η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία αποφάσισαν την εγκατάσταση νέων συμβατικών αμερικανικών πυραύλων Cruise επί γερμανικού εδάφους.
Η αμερικανική και η γερμανική πλευρά, με κοινό ανακοινωθέν από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, διευκρινίζουν ότι αρχικά θα πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση, στόχος ωστόσο είναι οι πύραυλοι μελλοντικά να εγκατασταθούν μονίμως στην Γερμανία.
Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, στο μέλλον θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης.
«Η άσκηση με αυτές τις προηγμένες δυνατότητες θα καταδείξει την αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και τη συμβολή τους στην ολοκληρωμένη αποτροπή στην Ευρώπη» αναφέρουν οι δύο χώρες.
Πέρα από τα παραπάνω, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Ο Εργατικός Starmer, του οποίου το Κόμμα κέρδισε τις γενικές εκλογές της χώρας στις 4 Ιουλίου, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προηγούμενη πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει πει ότι θέλει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να αμυνθεί και να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον Starmer, οι πύραυλοι πρέπει «προφανώς να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως θα περίμενε κανείς».
Οι Storm Shadows είναι πύραυλοι κρουζ με εμβέλεια βολής άνω των 250 χιλιομέτρων (155 μίλια), άρα μπορεί χτυπήσει πίσω από τη γραμμή του μετώπου…

Δύσβατο μονοπάτι…

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να προωθήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Σε πρόσφατη δήλωση, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sentinel, παρά την εκθετική αύξηση του κόστους.
Το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση παρά τον εξαιρετικά ανεύθυνο χαρακτήρα της.
Στόχος είναι η βελτίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση ασφαλείας.
Το πρόγραμμα Sentinel αναμένεται να αντικαταστήσει όλους τους απαρχαιωμένους πυρηνικούς πυραύλους Minuteman III της χώρας.
Το κόστος του υπολογίζεται επί του παρόντος σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 81% στις προσδοκίες κόστους σε σύγκριση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το Πεντάγωνο είχε υποσχεθεί να δαπανήσει 77 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή των νέων πυραύλων, αλλά οι αξιολογητές λένε τώρα ότι το έργο θα κοστίσει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, όταν το κόστος ενός έργου αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 25%, το αρμόδιο τμήμα για την πρόταση πρέπει να επανεξετάσει το πρόγραμμα και να αιτιολογήσει την ανάγκη του στο Κογκρέσο. Μετά τη μελέτη του έργου, το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόγραμμα Sentinel και ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει να συναινέσουν το συντομότερο δυνατό για την εφαρμογή του, διασφαλίζοντας έτσι την ανανέωση των αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων.
Φοβούμενοι υποτιθέμενες «απειλές», οι πολιτικοί των ΗΠΑ ενέκριναν την απαίτηση.
Προφανώς, οι «απειλές» που βλέπουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα πυρηνικά θέματα επικεντρώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Δύση απαντά στα μέτρα της Μόσχας μέσω πυρηνικού εκβιασμού.
Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες δήλωσαν μάλιστα ότι ετοιμάζονται για έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στην Ουκρανία άδεια να επιτεθεί σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εκτός της ζώνης σύγκρουσης, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σε αντίποινα στον δυτικό πυρηνικό εκβιασμό, η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START.
Στην πράξη, μπορούμε να πούμε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της Δύσης από τον Φεβρουάριο του 2022 οδηγούν τον κόσμο σε μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τελευταία αμερικανική κίνηση έγινε την πρώτη μέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Δεδομένου του πλαισίου, η αμερικανική πολιτική ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο παρανοϊκή για την πιθανότητα ενός άμεσου πολέμου με τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί γιατί η ομιλία για την «πυρηνική απειλή» έπεισε τους βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα Sentinel, παρά το υπέρογκο κόστος του.
Πράγματι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν έναν επικίνδυνο δρόμο.
Η πυρηνική κλιμάκωση μπορεί να μην τελειώσει εάν συνεχίσουν να λαμβάνονται συχνά μέτρα για την επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Δεδομένης της αυστηρά αμυντικής φύσης της πυρηνικής πολιτικής της Ρωσίας, ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση είναι απλός: οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσουν να απειλούν τη Ρωσία και να καλέσουν τη Μόσχα να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.
 
Top