Ορισμένες από τις αποτρόπαιες δολοφονίες έγιναν από μέλη της λεγόμενης «Chosen Company»

Τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από ξένους μισθοφόρους στην Ουκρανία, αποκαλύπτουν οι «New York Times» -μία αμερικανική εφημερίδα.
Παράλληλα, ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του δημοσιεύματος πως οι ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι αποκαλούνται από τη Δύση ως «εθελοντές στρατιώτες», ουκ ολίγες φορές έμειναν έκπληκτοι από τις βάναυσες πρακτικές του ουκρανικού στρατού κατά Ρώσων.
Ενδεικτικά, ορισμένες από τις αποτρόπαιες δολοφονίες πιστεύεται ότι έγιναν από μέλη της λεγόμενης «Chosen Company»: ένα περιστατικό τον Αύγουστο του 2023 περιέγραψε ο γιατρός της μονάδας, ένας Γερμανός ονόματι Caspar Grosse.

Ο Grosse εξήγησε ότι ένας τραυματίας και άοπλος Ρώσος στρατιώτης που ζητούσε ιατρική βοήθεια από τους ξένους απαγωγείς του πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. Πρώτα ένας μισθοφόρος πυροβόλησε τον Ρώσο στον κορμό, και στη συνέχεια, καθώς εκείνος εξακολουθούσε να αναπνέει, ένας άλλος στρατιώτης «απλώς τον πυροβόλησε στο κεφάλι», θυμάται ο Grosse.
Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, βίντεο και μηνύματα κειμένου που αντάλλαξαν μέλη της μονάδας και επικαλούνται οι new York Times, τέτοιες «αδικαιολόγητες δολοφονίες» συνεχίστηκαν.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, ένας μαχητής της Chosen Company «έριξε μια χειροβομβίδα σε έναν παραδοθέντα Ρώσο στρατιώτη που είχε σηκώσει τα χέρια του, σκοτώνοντάς τον», ανέφερε το πρακτορείο, αναφερόμενο σε βίντεο που άλλαξαν -από drones. Προστέθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο αυτού του επεισοδίου, αλλά επεξεργάστηκε τη στιγμή παράδοσης.
Μαχητές από την ομάδα των ξένων μισθοφόρων φέρεται να μιλούσαν ελεύθερα για τις δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου σε ομαδικές συνομιλίες.
Σε ένα τρίτο επεισόδιο, που αποκαλύφθηκε από μηνύματα, ένας στρατιώτης που διοικούσε τον Οκτώβριο του 2023 είπε στους μαχητές ότι θα αναλάμβανε την προσωπική ευθύνη εάν «αποκαλυφθεί οτιδήποτε» σχετικά με τις δολοφονίες.
Στο επίκεντρο και των τριών αυτών περιστατικών βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες ένας «Έλληνας» μισθοφόρος με το διακριτικό «Δίας». Πυροβόλησε έναν τραυματισμένο Ρώσο στο όρυγμα, πέταξε τη χειροβομβίδα σε έναν αιχμάλωτο και καυχήθηκε «χίλιες φορές» ότι σκότωσε τον παραδοθέντα Ρώσο.

Ο Benjamin Reed, Αμερικανός πρώην μέλος της μονάδας, ισχυρίστηκε ότι «άκουσε, σε τόσο μεγάλο βαθμό, αναρίθμητες συνομιλίες, για τις εκτελέσεις Αιχμαλώτων σε διάφορες επιχειρήσεις». Επιπλέον, ο υπεύθυνος στρατολόγησης της μονάδας του είπε ότι «είναι εντάξει να σκοτώνεις αιχμαλώτους αν δεν παραδίδονταν σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα της Σύμβασης της Γενεύης». Ο Reed δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, αποκαλώντας τους πρώην συντρόφους του «σκοτώνουν τρελούς καουμπόηδες, τίποτα περισσότερο».
Σε συνεντεύξεις, ο Grosse έχει αφηγηθεί λεπτομέρειες που επιβεβαίωσαν και άλλα μέλη.
Η Σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει ανά πάσα στιγμή να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης. Οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή παράλειψη της κρατούσας δύναμης που προκαλεί θάνατο ή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ενός αιχμαλώτου πολέμου που βρίσκεται υπό κράτηση απαγορεύεται και θα θεωρείται ως σοβαρή παραβίαση της παρούσας Σύμβασης.

Ο Ryan O’Leary, ο Αμερικανός που ισχυρίζεται ότι είναι ο de facto διοικητής της Chosen, αρνήθηκε στην εφημερίδα ότι οι μαχητές του είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία με τους Times, ο O'Leary φέρεται να υποσχέθηκε σε μια ομαδική συνομιλία να «ρίξει ένα πλατύ δίχτυ» για να «παγιδέψει» αυτόν που μίλησε σε δημοσιογράφους.

Οποιοδήποτε βίντεο που δείχνει τη δολοφονία ενός στρατιώτη που παραδόθηκε θα έπρεπε να έχει προκαλέσει έρευνα στις ΗΠΑ, υπογράμμισε το δημοσίευμα.

Η Chosen Conpany, πρώην 312η Εθελοντική Ομάδα, φέρεται να αναδιοργανώθηκε το 2023, αλλάζοντας το όνομά της και προσαρτήθηκε στην 59η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Ουκρανίας.
Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, «συνολικά 11.675 ξένοι μισθοφόροι από 84 χώρες έφτασαν επίσημα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στο πλευρό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Μερικοί έχουν σκοτωθεί ενώ άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα.
Περίπου 3.100 μισθοφόροι συνεχίζουν να πολεμούν για το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε τον Απρίλιο ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής.
Η Μόσχα τόνισε ότι ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή μισθοφόροι «αντιπροσωπεύουν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

 
Top