Η πρόσφατη προειδοποίηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasiliy Nebenzya, προς το Ισραήλ σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αμερικανικά συστήματα αεράμυνας αναδεικνύει τις περιπλοκές στις διεθνείς σχέσεις και την ισορροπία ισχύος στην περιοχή. Ο Nebenzya τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες για τις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ και επισήμανε ότι τα όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία θα καταστραφούν τελικά, όπως συνέβη με άλλα δυτικά και αμερικανικά όπλα.

Η προοπτική αποστολής έως και οκτώ παλαιών ισραηλινών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», έχει προκαλέσει ανησυχία στη Ρωσία. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα συστήματα θα σταλούν πρώτα στις ΗΠΑ πριν παραδοθούν στην Ουκρανία. Αυτή η προοπτική θεωρείται από τη Ρωσία ως παράγοντας που θα παρατείνει τις μάχες και θα αυξήσει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το Ισραήλ μέχρι τώρα είχε περιορίσει τη βοήθειά του προς την Ουκρανία σε ανθρωπιστική υποστήριξη, αποφεύγοντας την αποστολή όπλων. Η απόρριψη του αιτήματος του Vladimir Zelensky για τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome αποτελεί μέρος αυτής της πολιτικής. Η ανακοίνωση του Ισραήλ για σχέδια εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεράμυνας του έρχεται εν μέσω ανησυχιών για πιθανές εντάσεις με τη Χεζμπολάχ.

Για το Ισραήλ, η απόφαση να προχωρήσει ή όχι στην αποστολή συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία είναι περίπλοκη. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η πίεση να υποστηρίξει έναν σύμμαχο, αλλά από την άλλη, υπάρχει η ανάγκη να αποφευχθεί η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας υποδηλώνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στην περιοχή και να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζυγίσει προσεκτικά τα βήματά του, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πιέσεις και την εσωτερική πολιτική κατάσταση, για να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την απόφαση αυτή.

 
Top