Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και τον τερματισμό του πολέμου. Σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο Zelensky ανέφερε ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με οδηγίες που έχουν αποσταλεί στην κυβέρνησή του και στη διπλωματική ομάδα του.

Δύο Κύρια Σημεία του Σχεδίου

Ο Zelensky τόνισε δύο βασικά σημεία που θεωρεί κρίσιμα για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου:

Ενίσχυση του Ουκρανικού Στρατού: Με κυρίαρχη την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας θεωρείται απαραίτητη.

Διεθνής Διπλωματική Πίεση στη Ρωσία: Η συνεχής διεθνής πίεση προς τη Ρωσία κρίνεται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ειρήνης.

Ανοιχτό Διάλογο και Εδαφική Ακεραιότητα

Το Κίεβο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε λεπτομερείς διαλόγους με τις ενδιαφερόμενες χώρες σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και άλλα θέματα. Ωστόσο, ο Zelensky διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός όσο η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει ουκρανικά εδάφη.

Επικείμενες Διαπραγματεύσεις

Σε προηγούμενη συνέντευξη με το BBC, ο Zelensky δήλωσε ότι εάν η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, είναι και αυτός πρόθυμος να ξεκινήσει συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία. Αυτή η στάση αποτελεί μια σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι είχε προηγουμένως απαγορεύσει με νόμο τις συνομιλίες με τον Πούτιν.

Επικείμενη Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη

Η Ουκρανία σχεδιάζει να οργανώσει μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλουζίν, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Αντίδραση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ειρηνευτικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και τη φόρμουλα των 10 σημείων που προτείνει, χαρακτηρίζοντάς την άσχετη και τελεσίγραφο.

Επικοινωνία με τον Τραμπ

Σε μια κίνηση που φαίνεται να επηρεάζει τις στρατηγικές του Zelensky, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε πρόσφατα μια κλήση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ, Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την προσέγγιση του Zelensky στη διαχείριση της σύγκρουσης.

 
Top