Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Φιλαδέλφειας «WURD», ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε ένα νέο φραστικό λάθος που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την διανοητική του κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μπάιντεν φέρεται να μπέρδεψε το φύλο, το χρώμα και τη φυλή του, δηλώνοντας λανθασμένα ότι είναι «η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ».

Η πραγματική δήλωσή του, που έλαβε χώρα κατά την αναφορά του στη συνεργασία του με την πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, Κετάντζι Μπράουν-Τζάκσον, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σχολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί θεώρησαν ότι ο πρόεδρος μπέρδεψε τη δική του θητεία ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα, του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, με το γεγονός ότι η δική του αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, είναι Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής.


Η συνέντευξη διήρκεσε λιγότερο από 15 λεπτά και η δημοσιογράφος Άντρεα Λόουφουλ Σάντερς ήταν αυτή που έθεσε τις ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του Μπάιντεν με τους μαύρους Αμερικανούς. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph και η Daily Mail ανέφεραν εκτενώς το περιστατικό, αυξάνοντας τις εκκλήσεις για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τις επόμενες εκλογές, κάτι που ο ίδιος αρνείται να κάνει.

Οι ανησυχίες για την καταλληλότητα του Μπάιντεν να κυβερνήσει εντείνονται, καθώς τέτοια λάθη επιβεβαιώνουν την εικόνα ενός προέδρου που αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα.

Οι Δημοκρατικοί είναι υπόλογοι για την απόφαση να στηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιο πρόεδρο, παρά τις προειδοποιήσεις και ανησυχίες σχετικά με την διανοητική του κατάσταση. Οι αντιδράσεις και τα φραστικά λάθη του δεν είναι καινούργια και δεν ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες. Υπάρχουν αναφορές και παρατηρήσεις από πολλά χρόνια που υποδεικνύουν ότι ο Μπάιντεν είχε προβλήματα με τη μνήμη και την εκφραστικότητά του.

Η επιλογή των Δημοκρατικών να στηρίξουν τον Μπάιντεν έγινε παρά τις εμφανείς δυσκολίες του, κυρίως επειδή θεωρήθηκε ως ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για να νικήσει τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και κριτικής, καθώς τέτοιου είδους λάθη εντείνουν τις ανησυχίες για την ικανότητά του να ηγείται του ισχυρότερου κράτους του κόσμου.

Οι συνεχείς φραστικές γκάφες και η γενική εικόνα ενός προέδρου που φαίνεται να αντιμετωπίζει γνωστικές δυσκολίες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική απόφαση να στηριχθεί ως υποψήφιος, ενώ υπήρχαν ανησυχίες για την υγεία του εδώ και πολλά χρόνια. Η ευθύνη των Δημοκρατικών σε αυτό το θέμα είναι εμφανής, καθώς γνώριζαν την κατάσταση και παρόλα αυτά προχώρησαν με την υποψηφιότητά του.

 
Top