Αρκετά εθνικιστικά κόμματα είναι τώρα έτοιμα να ενταχθούν στη νέα ομάδα της ΕΕ, την οποία συγκροτεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Εκτός από το κόμμα του Όρμπαν, Fidesz, και τα ήδη ανακοινωμένα αυστριακό FPÖ, τσέχικο ANO και πορτογαλικό Chega, ανακοινώθηκαν επίσης η ένταξη της ολλανδικής PVV και το ισπανικο Vox.

Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής. Η νέα αυτή ομάδα, γνωστή ως Patriots for Europe, πλησιάζει πλέον να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να σχηματίσει μια επίσημη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του PVV, Geert Wilders, δήλωσε ότι το κόμμα του εντάσσεται «περήφανα» στη νέα ομάδα, προβάλλοντας πατριωτικές αξίες, την αγάπη για ισχυρά κυρίαρχα κράτη, την ειρήνη και την ελευθερία, την αντίθεση στην παράνομη μετανάστευση και την προστασία της ιουδαιοχριστιανικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο αρχηγός της Vox, Santiago Abascal, ανακοίνωσε επίσης επίσημα την ένταξη του κόμματός του στους Patriots for Europe, ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στη Georgia Meloni και το κόμμα της, Brothers of Italy, με την ομάδα ECR, διατηρώντας έναν αμοιβαίο «προσωπικό, πολιτικό και ηθικό δεσμό».

Οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτούν από μια επίσημη ομάδα τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικές χώρες. Ο Όρμπαν έχει ήδη συγκεντρώσει 37 ευρωβουλευτές και χρειάζεται μόνο ένα ακόμα κόμμα από ένα επιπλέον κράτος μέλος. Ένας πιθανός υποψήφιος είναι το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Επίσης, αναφέρεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση με την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται σε συνομιλίες για ένταξη.

Η ένταξη αυτών των κομμάτων στην νέα ομάδα έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ομάδα ECR, ενώ για την πιο ριζοσπαστική ομάδα ID, η αποχώρηση της Εθνοσυνέλευσης με τα 30 μέλη της θα είναι καταστροφική.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες, βλέπει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στο κοινοβούλιο εάν η νέα ομάδα γίνει πραγματικότητα. Οι υποστηρικτές των εθνικιστικών κομμάτων ελπίζουν ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει περιορισμούς στη μαζική μετανάστευση από μη δυτικές χώρες στην Ευρώπη και θα αντισταθεί στη μετατροπή της ΕΕ σε μια υπερεθνική ομοσπονδία.

Η νέα πατριωτική ομάδα της ΕΕ θα πραγματοποιήσει την ιδρυτική της συνάντηση τη Δευτέρα, με την ελπίδα να πληρούνται όλα τα κριτήρια για τον σχηματισμό της

 
Top