Η Ουγγαρία είναι κυρίαρχο κράτος που ασκεί δική του πολιτική και δεν θα ανεχθεί από κανέναν εισηγήσεις για το πως θα την διεξάγει.

Η Ουγγαρία ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη Βουδαπέστη, μετά την κριτική του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, στη Μόσχα.

Έτσι πέρασε το μήνυμα στην Γερμανία ότι η Ουγγαρία είναι κυρίαρχο κράτος που ασκεί δική του πολιτική και δεν θα ανεχθεί από κανέναν εισηγήσεις για το πως θα την διεξάγει.

Η ακύρωση της επίσκεψης έρχεται κατόπιν της έναρξης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουγγαρία.

Ο Ορμπάν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 5 Ιουλίου σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μόσχα, μόλις λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.

«Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη από μια άνετη καρέκλα στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Ορμπάν.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Ορμπάν προέτρεψε τον Ζελένσκι να εξετάσει μια εκεχειρία για να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας ότι μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών θα έδινε μόνο χρόνο στη Ρωσία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Παράλληλα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στις 5 Ιουλίου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από απόπειρα δολοφονίας τον Μάιο, χαιρετίζοντας την προσπάθεια του Ορμπάν για βήματα προς την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Φίτσο επέκρινε τη στάση της ΕΕ για το ζήτημα και εξέφρασε τον θαυμασμό και τη στήριξή του για το εγχείρημα του Βίκτορ Ορμπάν.

«Δεν θέλω η Σλοβακία να είναι ανάμεσα στις χώρες που γελοιοποιούν τον δυτικό πολιτισμό» δήλωσε ο Φίκο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Υπενθυμίζεται πως ο Φίτσο, 59 ετών, δέχτηκε πυρά καθώς έβγαινε από μια κυβερνητική συνεδρίαση στην πόλη Handlova στις 15 Μαΐου.

Η επίθεση άφησε τον πρωθυπουργό σε σοβαρή κατάσταση και από τότε έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Καλίνιακ, δήλωσε στις 30 Ιουνίου ότι ο Φίτσο «πλησιάζει σταδιακά» στο να μπορέσει να επανέλθει πλήρως στα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

πηγη

 
Top