Το Σχεδιαστικό Γραφείο PKB Nevskoye (Proektno-Konstruktorskoye Bureau), που αποτελεί μέρος της κρατικής οντότητας USC (United Shipbuilding Corporation) στη Ρωσία, εργάζεται σε δυο τουλάχιστον προγράμματα μελλοντικών αεροπλανοφόρων για το Ναυτικό, όπως αποκάλυψαν στελέχη του στην πρόσφατη διεθνή έκθεση ναυτικών εξοπλισμών EMDS (International Naval Defence Show) Fleet-2024.

Πιό συγκεκριμένα το Nevskoye PKB εργάζεται με κρατική εντολή ήδη από το 2010 σε ένα σχέδιο ελαφρού αεροπλανοφόρου συμβατικής προώσης (με αεριοστροβίλους) με την κωδική ονομασία  «Varan», συνολικού εκτοπίσματος 45.000 τόνων και  μέγιστης ταχύτητας πλεύσης 26 κόμβων. Το πλοίο θα μπορεί να υποστηρίξει Πτέρυγα 53 αεροσκαφών, περιλαμβανομένων 20 μη επανδρωμένων και πέντε ελικοπτέρων, με τις απονηώσεις των αεροπλάνων να επιτυγχάνονται με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες.

Το Nevskoye PKB όμως αναπτύσσει επίσης σχέδιο και για πυρηνοκίνητο  αεροπλανοφόρο, εκτοπίσματος 65.000-80.000 τόνων, τόσο για συμβατικά όσο και για αεροπλάνα βραχείας/κατακόρυφης προαπονήωσης, επανδρωμένα και μη. Σε αυτή την περίπτωση το πλοίο θα διαθέτει κατάστρωμα με ράμπα ski-jump αλλά και δυο ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες.

Τα στελέχη του  Nevskoye PKB αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα τόσο για το ελαφρύ, όσο και για το βαρύ μελλοντικό ρωσικό αεροπλανοφόρο.

 
Top