Τραγωδία κατά τη Διάρκεια Πρόβας της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας: Έχασε τη Ζωή του ο πιλότος Robert "Killer" Jeł

Σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας πρόβας για την εκδήλωση της 30ής επετείου της Ναυτικής Ταξιαρχίας της Gdynia, σημειώθηκε τραγικό δυστύχημα. Το αεροσκάφος M-346 της ομάδας επίδειξης της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη κατά τη διάρκεια της πτητικής του επίδειξης, σκορπίζοντας θλίψη.

Από τις επίσημες πηγές δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το δυστύχημα. Η Γενική Διοίκηση εξέδωσε δήλωση, αναφέροντας ότι η διάσωση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι ο πιλότος δεν εκτινάχθηκε από το αεροσκάφος.

Οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν αργότερα τη δυσάρεστη είδηση ότι ο πιλότος Robert "Killer" Jeł έχασε τη ζωή του στη συντριβή. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Ομάδα Επίδειξης M-346

Η ομάδα επίδειξης M-346 είναι η νεότερη ομάδα ακροβατικών της Πολωνίας, ιδρυθείσα το 2023. Έκανε το ντεμπούτο της στο μεγαλύτερο αεροπορικό σόου της Πολωνίας, το Air Show στο Radom. Η ομάδα αποτελείται από δύο πιλότους επίδειξης, τον Ταγματάρχη Adrian "Chudy" Chudziński και τον Ταγματάρχη Robert "Killer" Jeł, οι οποίοι είναι εκπαιδευτές στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας στο Dęblin. Και οι δύο πιλότοι έχουν πάνω από χίλιες ώρες πτήσης στο αεροσκάφος M-346 «Bielik».

Το κύριο καθήκον τους στην 41η Αεροπορική Βάση Εκπαίδευσης είναι η πτητική εκπαίδευση μελλοντικών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, που προορίζονται για τα F-16 και F-35. Ο Ταγματάρχης Jeł είχε δηλώσει σε μια ανάρτηση της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας: «Δεν πετάμε αυτό το αεροσκάφος ακροβατικά κάθε μέρα. Το κάνουμε επιπλέον, από πάθος για πτήση. Μας δίνει μεγάλη χαρά και διασκέδαση, και αν μπορούμε να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους με αυτό, φτάνουμε στην κορυφή των ονείρων μας».

Η Πολεμική Αεροπορία και οι συνάδελφοι του θρηνούν την απώλειά του. 

 
Top