Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

Τη δήλωση κάνει ο Σοσιαλδημοκρατικός αρχηγός της κυβέρνησης σε βίντεο στη σελίδα του στο Facebook.

- Κατανοώ την επιθυμία της Ουκρανίας, είναι μια ανεξάρτητη χώρα, αλλά η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί μόνο τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει.

Η δήλωση γίνεται μετά και παρά το γεγονός ότι η Σλοβακία υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Θέλετε να σταματήσετε να στέλνετε όπλα

Ο Robert Fico είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κυβερνήσεων στην ΕΕ που αντιτίθεται στην αποστολή περισσότερων χρημάτων και περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Νωρίτερα φέτος, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία «ελέγχεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και συνέκρινε την κατάσταση στη χώρα με το εάν το Μεξικό ελεγχόταν από τη Ρωσία.

Για τις αντιπολεμικές του απόψεις, ο Φίκο έχει γίνει αντικείμενο μίσους μεταξύ των συντρόφων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην υπόλοιπη ΕΕ, καθώς και μεταξύ των φιλελεύθερων του συνδικάτου.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Φίκο υποβλήθηκε σε απόπειρα δολοφονίας όταν ένας φιλελεύθερος εξτρεμιστής άνοιξε πυρ σε σχέση με μια κυβερνητική συνεδρίαση. Ο δολοφόνος δήλωσε αργότερα ότι η πολιτική δημόσιας υπηρεσίας του Fico ήταν ένα από τα κίνητρα του εγκλήματος.

 
Top